Любопитно

Миро, Николина Чакърдъкова, Силвия и Теди Кацарови ще пеят за празника на Димитровград

Димитровград ще отпразнува своята 77-годишнина с разнообразна програма от 26 август до 2 септември.

Програмата стартира на 26 август с уникален симфоничен концерт „Звезди под звездите“ на открито в обновения парк „Марица“. Истинска наслада за сетивата ще бъде изпълнението на класическа музика и балет под звездното лятно небе. Концертът е и първото събитие, което ще се направи в парка след неговото ремонтиране.

На следващата вечер на сцената на пл. „България“ ще звучи разнообразното музикално наследство в концерта „Фънк, Соул и Рок музиката на 70-те, 80-те и 90-те“ в изпълнение на „Touch`n Go“ USAFA Band.

В магичната атмосфера на Светилището на нимфите и Афродита в четвъртък вечерта ще бъде представена театралната постановка „Козият рог“ на Драматичен театър Ловеч. За целта ще има организиран транспорт с автобуси от града и желаещите ще могат да се записват за пътуването в Историческия музей.

В петъчната и съботната вечери на площад „Поезия“ ще се разгърнат едни от най-любимите и обичани събития – Летен кино бар и Пиано бар на открито.

Летният кино бар е планиран за петъчната вечер, когато зрителите ще се насладят отново на хубав български филм, споделен с питие и емоции. Тази година филмът, който ще гледат киноманите е популярната комедия „Опасни шматки“, с участието на цяла плеяда български комедийни актьори.

Вечерта ще стартира с летни хитове и танцувални парчета, които ще звучат от 19 ч. по централната градска алея в концерта „Лято в ритъм и мелодия“ на Забавно-духов оркестър, а от 20 ч. на пл. „Поезия“ ще бъдат изтеглени наградите във третото издание на играта „Опознай Димитровград, за да го обикнеш 3“, организирана от ОП „Детски и младежки център“.

Събота вечер е запазена за друго харесвано от гражданите събитие – Пиано бара на открито. Тази година специален гост в него ще бъдат популярната и обичана българска поп-певица Силвия Кацарова и дъщеря й Теди Кацарова, които ще взривят публиката на пл. „Поезия“ със своите хитове. Ценителите на класната музика ще могат да пеят и танцуват потопени в неповторимата атмосфера на това елегантно събитие.

Акцент в програмата е фолклорният концерт на легендата на българския фолклор Николина Чакърдъкова и невероятните изпълнения на Неврокопски танцов ансамбъл. Любимката на поколения българи ще радва почитателите на народната музика от сцената на пл. „България“ във вечерта на 1 септември.

На връх празника – 2 септември, ще пее любимецът на българската публиката Миро.

И тази година Планетариума НАОП „Джордано Бруно“ ще предложи вълнуващи космически преживявания из Вселената през следобедните часове на съботния и неделния ден на 31 август и 1 септември. Чрез дигиталната апаратура на Планетариума любознателните посетители ще пътешестват в Космоса и ще се Разходят по звездното небе.

Програмата отново отделя специално внимание и на децата. В неделния преди обед на 1 септември Централната градска алея ще се превърне в място за игри, забавления, работилници и песни за децата в специално подготвения Детски празник „Есенен парад“, в който децата ще се запознаят по интересни за тях начини с изобилието на различни плодове и зеленчуци от есенното плодородие.

Традиционното изложение на майстори-занаятчии в изданието Алея на занаятите ще проведе на 1 и 2 септември. В алеята отдясно на общината ще бъдат представени изделия от дърворезба, грънчарство, накити от естествени материали, сувенири, био ароматни свещи, облекло и аксесоари с българска шевица, кожарски изделия, пчелни продукти и други ръчно изработени красоти от майсторите-занаятчии.

Почитателите на спорта ще могат да се насладят на четири турнира – Футбол на малки врати, Тенис на корт, Стрийтбол и Турнир по табла. Записването за участие в турнира по табла ще стартира две седмици по-рано, а участниците в него ще се борят за голямата награда от двудневна почивка в известен спа-комплекс и още атрактивни награди.

За празника на града новата надежда на българския тенис, димитровградчанинът Мартин Бонев, който е един от тримата българи попаднали в топ 100 на класацията „Тенис-Европа“ за тази година ще направи демонстративен мач на корт за своите съграждани по повод празника на града.

За любителите на екстремни преживявания, мотори и рок отново на басейн „Химик“ предстои забавно Pool moto party с много водни игри. Почетна обиколка на мото клуб „Викинги“ ще постави началото на най-зрелищното шоу с каскади Extreme Stunt show, в което ще участват едни от най-добрите каскадьори в стънта. Вечерта в Rock the Town „Steel Rider” и „White Walkers” са групите, които ще забиват с феновете на спортен комплекс „Раковски”.

По време на Празниците на Димитровград в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ ще бъде открита изложбата „САМО ДИВИ” – фотографика на Антония Маринова – Crazy. Изложбата е посветена на 110 години от рождението на Борис Христов. В Исторически музей-Димитровград ще бъде представена друга интересна изложба „От ръката тревненска“. Изложбата представя художествените занаяти дърворезба, иконопис и архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII в.

От 26 август ще могат да се видят две изложби в Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Документалната изложба „Изграждането на Димитровград – романтика, ентусиазъм и много труд“, която включва книги, албуми, сборници, както и материали от периодичния печат, отразяващи първите години от създаването на града. Другото интересно предложение, което ще може да се види в Библиотеката е забавен информационен дисплей под мотото „77 любопитни факта – да (пре)открием Димитровград“.

На 2 септември по традиция ще бъде представен уникалния календар на Община Димитровград`2024/2025, както и ще се проведе Тържествената сесия на Общински съвет, на която ще бъде връчено отличието „Почетен гражданин“. Зрелищен пиротехнически спектакъл в цветовете на знамето на града очаква посетителите на Празничния концерт по повод 77 години от създаването на Димитровград.

Празник

 

Празник

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button