Любопитно

Съкровище от Свирачи на изложба в „Двореца“ в Балчик

Находка от проучвания край ивайловградското село Свирачи стана част от изложбата „Разкази от злато и сребро“.

Тя е подредена в Каменната зала на Културния център „Двореца“ в Балчик, посветена на 100-годишния му юбилей. Експозицията бе открита от доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Свирачи присъства с комплект украси за конска сбруя и ярем – част от впряга на погребална четириколка, открита в периферията на надгробна могила край селото, близо до вила „Армира“. Майсторски изработените от сребро с позлата апликации представят митологични сцени.

Проучванията са правени под ръководството на доц. д-р Гергана Кабакчиева през 2001 – 2002 г., припомня Haskovo.info. Впечатляващите украси са от снаряжението на погребална четириколка, положена в близост до периферията на могилния насип, заедно с втора неукрасена кола, със скелетите на четирите коня и кучето, съпровождали впряга.

Тракийската могила от римската епоха (І – ІІ в.) при Свирачи е една от най-големите, познати в българските земи. Масивната каменна конструкция с десет стъпала, изградена в долната й половина, вероятно е била предназначена за семейна гробница на членовете на богатото аристократично семейство, обитавало разположената недалеч вила Армира.

В нея са открити кремираните останки на млада жена на възраст около 20 – 25 г. с много богат инвентар, за която се предполага, че е съпругата на собственика на вилата, изобразен на портрета върху подовата мозайка в едно от помещенията.

Сребърните апликации с позлата са изработени майсторски, изображенията и декоративните елементи са предадени в релеф. Наред с образите на персонажи от митологията е представен и мотивът „борба на животни“, особено популярен в паметниците на тракийското изкуство от периода V – ІV в. пр. Хр. Неговата поява върху апликациите от могилата е свидетелство за продължителните и устойчиви традиции на старата тракийска вяра, изповядвана от представителите на аристокрацията в Тракия в епохата, когато балканските земи вече са част от Римската империя, казват археолозите.

Изложбата „Разкази от злато и сребро“ е организирана от НИМ, включва 61 предмета, изработени от злато и сребро. Сред тях има непоказвани досега експонати, както и такива, постъпили в последните години във фонда на музея. Посетителите могат да разгледат до 14 октомври оригинали на съкровища, както и две копия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button