Любопитно

8 художници на националния пленер „С Хасково в сърцето“

8 художници ще участват в тазгодишното издание на националния пленер по живопис „С Хасково в сърцето“, съобщават от общината.

Това са Васил Тенев, Илияна Минкова, Ивелина Иванова, Анатолий Станкулов, Тоска Запрянова-Николова, Атанаска Димова, Неделчо Кучков и Луиза Китар.

Форумът е една от запазените творчески марки на Хасково, организиран в партньорство от общината, Художествена галерия „Хасково“ и Сдружение „Дружество на Хасковските художници“. Той е неизменна част от празничния календар по повод Деня на Хасково – 8 септември, Рождество Богородично.

Пленерът ще се проведе в хотелски комплекс в парк „Кенана“ от 28 август до 1 септември. Изложбата „С Хасково в сърцето“ ще бъде открита на 2 септември в художествена галерия „Форум“.

Участниците в Националния пленер по живопис „С Хасково в сърцето 2024“:

Васил Тенев е роден в Мадан. Завършил е Училището за изящни изкуства в Пловдив и Националната художествена академия – специалност „Графичен дизайн“, в класа на проф. Димитър Серезлиев. Васил Тенев работи в областта на абстрактната живопис и пластика. Участвал е в различни международни пленери. Има множество самостоятелни изложби в България и чужбина. Васил Тенев е носител на Първа награда на десетия международен конкурс по живопис TROFEO ARTE NEL MONDO в Чезенатико, Италия.

Илияна Минкова е завършила Художествена гимназия „Илия Петров“ и Художествена академия София – специалност „Керамика“. Работила е в областта на елитарната и монументалната керамика. Занимавала се е с дизайн и изработка на уникални мебели, и реставрация на антики от 17-18 век за Flagler Museum-САЩ.  Илияна Минкова е участвала в индивидуални и международни изложби с живопис, фотография, инсталации  и др. Вдъхновена от българското културно наследство, Илияна Минкова прави изложби, посветени на глаголицата, апокрифното християнство и др.

Ивелина Иванова е родена в Шумен. Завършила е ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ -специалност „Графика“ при проф. Никола Хаджитанев и ШУ „Епископ Константин Преславски“ – специалност „Графика и графични комуникации“ при проф. Валери Чакалов. Ивелина Иванова има самостоятелни изложби в Бургас, Шумен, София. Редовен участник е в национални и международни изложби и пленери. Носител е наградата на Община Шумен за изкуство и култура. Членува в Дружеството на Шуменските художници. Работи в областта на кавалетната живопис, класически техники – маслени бои и акварел.

Анатолий Станкулов е роден в Русе. Завършил е “Ландшафтна архитектура” в София и изучава “Илюстрация и оформление на книгата” в Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на българските журналисти. Анатолий Станкулов печата карикатури в ежедневния и периодичен печат в България и в чужбина. Участвал е в над 600 изложби с живопис и карикатура у нас и в целия свят. Илюстрирал е над 200 книги за различни български издателства. Анатолий Станкулов е носител на повече от 200 награди за карикатура и живопис у нас и в чужбина. Живее и работи в София.

Тоска Запрянова-Николовa е родена в Първомай. От 15 години работи в областта на живописта. Член е на Дружеството на хасковските художници. Председател е на групата на първомайските художници. Има 16 самостоятелни изложби, няколко от които извън страната, участва в пленери. Тоска Запрянова-Николова е създател на галерия „Тоска“ в Първомай. Има изработени около 780 платна. Рисува с маслени бои основно пейзажи и портрети.

Атанаска Димова е завършила Художественото училище за приложни изкуства в Смолян и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“- специалност „Скулптура“. Експериментира с различни техники и материали като тъкан и нетъкан текстил, рисуване върху коприна, иконопис, малка пластика и живопис. Работи в различни жанрове. Експериментира с материали- темпера, масло и акварел. Атанаска Димова участва в общи изложби на Дружеството на хасковските художници.

Неделчо Кучков е роден в Любимец. Завършил е първия випуск на Художествената гимназия в Пловдив. Председател е на Дружеството на хасковските художници. Има над 30 самостоятелни изложби, повечето от които в България, Германия и Унгария. Участва в общи национални и международни изложби на Съюза на българските художници в Австрия, Словакия и Турция. Има участия в много национални и международни пленери по живопис. Неделчо Кучков твори в стил „сюрреализъм“ с присъствието на декоративни елементи. Печели първо място на изложба-конкурс за дигитално изкуство в Италия-2023 г. Живее и работи в Хасково.

Луиза Китар е завършила училището по приложни изкуства и занаяти École Duperré в Париж – специалност „Сценография“. Тя е мултидисциплинарен артист с изяви във визуалните и сценични изкуства. Занимава се с изкуство в градска среда и използва  различните медии за създаване на интерактивни инсталации.  През последните 10 години Луиза Китар участва в редица изложби, творчески и социални инициативи. Сценограф е на няколко представления и фестивали. Член е на Дружеството на хасковските художници.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button