Хасково

Сградите в Хасково не са достъпни за хората с увреждания

СеминарътПовечето административни сгради в Хасково не са достъпни за хората с увреждания. Това показва пилотно проучване на за достъпността на българската община, съобщи авторът му доц. д-р Рая Стайкова.

В Хасково сме изследвали 80% от публичните сгради. За всяка една от тях сме направили паспорт, базиран на Наредбата за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

СеминарътКонстатациите ще бъдат дадени на съответните институции, които при възможност да се съобразят с тях, допълни доц. д-р Рая Стайкова.

В рамките на пилотното проучване е направена оценка за достъп на хората с увреждания до социалните услуги. Изводите сочат, че и този достъп е много труден. В тази връзка ще бъде разработен наръчник и сайт, които ще могат да се ползват от всеки човек, независимо с какво увреждане е.

СеминарътИзводите, направени за Хасково, важат и всички останали общини в България, коментира председателят на Националния съюз за хората с увреждания и Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев.

По думите му 552 000 души в България получават т.нар. добавки за социална интеграция. „Сред тях няма нито един човек, който получава максимума от 65 лева“, коментира Коцев. Той определи ситуацията на пазара на труда в страната като критична, тъй като 91% от инвалидите, имащи възможност да се трудят, не работят. В този контекст Коцев посочи Хасково като пример за община, която е запазила т.нар. кооперации и предприятието „Тих труд“ продължава да работи да дава работа и препитания на хора с увреждания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button