Любопитно

100-годишен храм пази паметта за папа Йоан ХХIII, пристигнал в Родопите на кон

В Покрован е единствената католическа структура в Родопите

Ивайловградското село Покрован отбелязва 100-годишнината на източнокатолическата църква „Успение Богородично“. Енорията в Покрован е единствената католическа структура в района на Родопите.

През 1860 г. населението на Покрован приема унията в стремежа си да запази българската си идентичност и отхвърли гръцкото духовенство. Така енорията в Покрован заедно с тази в Малко Търново са едни от най-старите енории в страната.

Част от жителите на селото приемат унията през 1861 г., процесът по присъединяването към католическата църква продължава до 1885 г. През 1863 г. започва и строежът на нова църква „Св. Василий“, казват изследователите.

Балканските войни са едни от най-трагичните периоди в историята на енорията. През 1913 г. униатската махала „Св. Василий“ е опожарена заедно с училището и църквата. Голяма част от мъжете са затворени в училището и избити, а жените и децата са отвлечени в плен.

На 14 октомври 1913 г. български военни части, придружени от бежанци и оцелели от кланетата влизат в с. Покрован, пише историкът доц. д-р Георги Граматиков. Пред тях се изправя потресаваща картина. Сред изгорелите къщи стърчат само одимени и почернели зидове.

Най-зловещата картина е изгорялото училище с овъглените трупове на мъжете и зидовете на църквата, запалена и изгорена, чиито стени години наред стоят като безмълвен паметник за турските безчинства. Като възпоменание за тези жестоки събития, наречени „Покрован- католическия Батак“ е поставена паметна плоча.

Новата църква „Успение Богородично“ е построена в 1924 г. През 1937 г. е издигната и камбанария. Храмът е осветен на 6 май 1939 година. Паметна плоча напомня за посещението в енорията през 1925 г. на монсеньор Анджело Ронкали- по-късно папа Йоан ХХIII. Той пристигнал в Покрован на кон.

За отбелязване на вековната годишнина в Покрован се очакват гости от католически райони у нас. Тържествената литургия ще бъде с участието на Н.ВПр Христо Пройков, епископ на епархията „Свети Йоан XXIII“ за католиците от източен обряд в България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button