Регион

Две паметни плочи и много спомени за 100 години авиация

Откриването на плочитеДве паметни плочи на героите от Балканската война и създатели на българската военна авиация Радул Милков и Продан Таракчиев и на доброволката в полевата болница и първата жена участвала в боен полет Райна Касабова бяха открити днес в хасковското село Узунджово.

Възпоменателните знаци са монтирани в Мемориалния комплекс „Нашето летище Узунджово“ в центъра на селото.

Полковник Радул Милков е военен пилот, а капитан Продан Таракчиев участва в Балканската война като наблюдател. На 16 октомври 1912 г. двамата заедно извършват първия боен полет в историята на българската авиация като пускат бомби над Одрин.

По време на Балканската война Райна Касабова е едва на 15 години и служи като доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. тя взема участие в боен полет със самолет „Воазен“, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет. Излитат от Аеродрум Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути.

Откриването на плочитеОт самолета Райна хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин. На нейно име е кръстен и ледник Касабова на Земя Греъм в Антарктика.

Работата в авиацията е много трудна и всеки, който реши да й отдаде живота си трябва да го знае„, каза със сълзи в очите председателят на инициативния комитет, изградил мемориалния комплекс – Стоил Костов. Самият той има зад гърба си 38 години служба в авиацията. През това време е загубил и най-добрите си приятели, оставили жените и децата си, за да охраняват границите на България.

Видео Вижте видео репортаж

Откриването на плочите Откриването на плочите

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
rednik
rednik
16.10.2012 15:38 15:38

taia pilotka s 4ervenata bluza kvi gi

Back to top button