Любопитно

Свирачи отбелязва 110 г. от завръщането на малоазийските българи

Жителите и гостите на ивайловградското село Свирачи отбелязват 110 години от завръщането на малоазийските българи със събор, който започва на 23 август. За провеждането му инициативен комитет обяви дарителска сметка.

Тридневната програма започва в 18:30 часа с изложба и продажба на пейзажи и портрети, вдъхновени от село Свирачи и продължава с част от спектакъла „Похвално слово за българската“.

На следващия ден са предвидени творческа работилничка за деца, поклонение на паметника „Завръщане на предците ни от Мала Азия“. В концертната част ще се изявят любителски състави от селото и от Ивайловград.

В неделя ще има молебен за здраве в параклиса „Покров Богородичен“. Ще бъде отворена за поклонение и църквата „Св. Димитър“.

ПразникДомакините канят гостите да минат и по екопътеката „Чалската чешма“. Край нея се издига защитен от закона 180-годишен чинар, който пази спомена за първите стъпки на дедите, завърнали се след столетия от Мала Азия.

Малоазийските българи са българска етнографска група, която се е сформирала най-вече в резултат от преселението на българи в периода между XVI и XIX в. в Северозападна Мала Азия, в района между градовете Чанаккале и Бурса.

През 1914 г. те изцяло се изселват в България. Жителите са запазили българското си национално съзнание, бит, език, православна християнска вяра, традиционна българска народна словесна култура и фолклор.

Ценни страници за историята на малоазийските българи са оставили изследователите Васил Кънчов, Любомир Милетич, Иван Д. Шишманов, Константин Иречек, Димитър Шишманов, италианецът д-р Салватори и други пътешественици от Франция и Британия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button