Хасково

19 октомври – Ден за борба с рака на гърдата, хасковската организация стана на 10

Минка АрабаджиеваВ здравния календар за месец октомври има много международни дни за насочване вниманието на световната общественост към определен вид заболяване. Такъв ден е  19 октомври – за борба с рака на гърдата.
По традиция, в цял свят се възприема октомври като месец, в който не само се информираме как да се предпазим за причините и откриването на рака на гърдата, за превенцията и лечението му, но и как да помогнем на пострадалите да се справят с проблемите и да се преборят със заболяването.
Някои успяват! Други – не! 

Именно липсата на тази информираност и помощ за справяне с проблемите на онкоболните, накара група жени от седем града в страната да станем съучредители на първата в България национална неправителствена организация – Сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници. 

От тогава изминаха точно 10 години. Организацията в Хасково празнува своята кръгла годишнина от съдебната си регистрация, но вече с наименованието Българска Асоциация на Хора с онкологични и други Заболявания (БАХОдЗ)“Живот“- Хасково за територията на цялата област. (С удоволствие приемаме поздравления за празника ни!)

Темата за рака на гърдата, станала така актуална през последните 10 години никак не е случайна, макар да са известни документирани случаи на болестта още при древните египтяни.

В България обществото се срамуваше и умело укриваше само до преди 10 години, ако има болен с онкологично заболяване, член на семейството. Строго пазената тайна излизаше на яве едва след смъртта на болния. Често се говореше с недомлъвки или заблуждаващи обяснения от страна на най-близките. Между впрочем, това премълчаване или казване полуистина за заболяването беше практика и за част от българските лекари.

Искам да цитирам проф. Ив. Черноземски „В продължение на 40 години (става дума за времето преди 1990 год.) онколози и държавата правехме всичко възможно да накараме българската жена да се грижи за здравето си, чрез организирани профилактични прегледи и здравни беседи относно онкологичните заболявания – рак на гърдата и гинекологични видове рак, но не успяхме да постигнем желаните резултати, до като не се появиха тези смели жени, които застанаха с лицата си пред обществото и излъчването им „казваше“ Ето ние победихме рака и ти ще можеш! Не се страхувай!“

Изпитвам удовлетвореност от факта, че съм част от тези първи представители – създали организация и помогнали на стотици хора в тяхната борба със заболяването рак!

Болшинството органи в човешкото тяло през целия живот преминават през множество промени. Особено натоварена е гърдата на жената: от бързото развиване в пубертета, подготовката по време на бременността за и самото кърмене минавайки през периода до менопаузата. Всички тези изменения оставят следи, податливи на рака на гърдата. Колкото повече промени се извършват, на толкова повече фактори е изложена гърдата, което от своя страна е предпоставка за повече възможности нещо да се обърка.

Въпреки, че все още не са изяснени до край причините за възникването му, изследователите и специалистите считат, че рискови фактори, имащи отношение към рака на гърдата, са:
•    Възраст – по–рядко в млада възраст и често при жени над 50 години.
•    Жени, които вече са боледували от рак на гърдата.
•    При фамилна обремененост – ако има заболели майка, сестра или баба
•    При жени, които не са раждали или са раждали в по-късна възраст (след 30 год.)
•    При ранна менструация
•    При относително късна менопауза (критическа възраст)
•    При затлъстели жени
•    При продължително хормонално лечение
•    При неправилен хранителен режим – състав на храната, повишена консумация на алкохол и тютюнопушене.
През последните години смъртността е намаляла значително, благодарение на последните постижения в лечението, но профилактиката си остава решаващ фактор в борбата с болестта.

Ранното откриване на злокачествените тумори е важно, тъй като лечението на пациентите в начален стадий на заболяването е най – успешно.

В световен мащаб, специалистите смятат, че най – сигурния начин да се открие рак на гърдата още в зародиш е мамографското изследване. Прави се снимка на гърдата със специален рентгенов апарат. Освен качеството на рентгеновата снимка, от изключителна важност е правилното й разчитане.

Според някои статистики всяка година само в Европа се откриват 321 000 нови случаи на рак на гърдата, а 124 000 жени умират от това заболяване.

Лекарите съветват жените да не отлагат посещението при специалист, в случай, че забележат обезпокоителни знаци като: бучки в гърдите, нови и едностранни промени или болезненост. Всичко, което е ново за Вас и не сте го почувствали в другата гърда, защото заболяването се лекува в 90% от случаите, когато е открито навреме.

Нека напомня на всички жени: Преглед на гърдите за откриване на туморни образувания може да направи всяка жена сама, в банята или в легнало положение чрез опипване (пулпиране). При съмнение задължително да потърси лекар – онколог, хирург или мамолог.

За преглед в онкологичния диспансер не се изисква направление от личен лекар, в случай, че сте потърсили помощта му в обичайното работно време (обикновено е преди обяд). Ако обаче отидете на преглед след обяд, когато същите специалисти ползват лекарските кабинети на онкодиспансера, по договор за извършване на частна практика, тогава биха могли да Ви поискат направление, при условие , че имат сключен договор със Здравната каса или да си платите по регламентирани с БЛС цени. Обръщайте внимание на изнесената информация пред кабинетите!

Направете своя профилактичен преглед, време е!

Минка Арабаджиева
Българска Асоциация на Хора с Онкологични и други Заболявания – БАХОдЗ „Живот“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button