Хасково

Стела Бинева спечели медал на международната олимпиада по астрономия

Състезанието се проведе в Бразилия

Най-добрите български ученици по астрофизика спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика.

На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави. Олимпиадата се проведе в Бразилия, където българските ученици завоюваха 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Сребърните отличия спечелиха Баян Гечев (12 клас, СМГ) и Лора Лукманова (11 клас, СМГ). Бронзовите медали са за Калоян Цанев (11 клас, ПЧМГ), Елена Йорданова (10 клас, МГ – Русе) и Стела Бинева (11 клас, ПМГ – Хасково). Техни ръководители на олимпиадата са Никола Каравасилев и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Надпреварата по астрономия и астрофизика е една от дванадесетте международни научни олимпиади. Основана е от пет държави – Тайланд, Индонезия, Иран, Китай и Полша, като първата проява се провежда през 2007 г. в Тайланд. България участва от 2011 г., когато домакин на Олимпиадата е Полша.

Досега в историята на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика българските състезатели са спечелили 63 медала – 14 златни, 23 сребърни, 26 бронзови.

Стела Бинева е ученичка в 11 клас в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. Тя за първи път е част от националния отбор по астрофизика. Стела започва да участва в националната олимпиада по астрономия още в 5 клас, като човекът, който най-много я е вдъхновил да се занимава сериозно с астрономията е Димитър Кокотанеков – директорът на НАОП „Джордано Бруно“ в Димитровград.

Тя развива своя потенциал през годините по време на подборите и подготовките от ръководителите на националните отбори по астрономия и астрофизика. Досега Стела е участвала два пъти на Международната олимпиада по астрономия и е спечелила два пъти бронзови отличия. Освен с астрономия се занимава с физика, музика и от скоро с български език и литература, където е достигнала трето място на националния кръг на олимпиадата.

Стела е част и от българския отбор за Международния турнир на младите физици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button