Хасково

Временният бежански център в Харманли ще е в полза на града

Пресконференцията„Появилите се опасения, че евентуалното формиране на лагер за временна закрила в Харманли може да рефлектира върху населението, са неоснователни„, заяви днес в Хасково председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

По думите му центърът по-скоро може да допринесе за разкриване на работни места и развитие на местния бизнес по изхранване, осигуряване на медицински грижи, отопление и сметоизвозване в района на временния лагер.
Предвиденият лагер е от закрит тип и ще бъде охраняван, а това от своя страна няма да създаде никаква опасност за населението, каза още Казаков.

Той и областният управител Ирена Узунова участваха в учебна конференция по Националния план за временна закрила, проведена на територията на войскови район 1521- Харманли.

Казаков уточни още, че въвеждане на Национален план за закрила става с Решение на съвета на Европа и може да се наложи само при условие, че 500 души, едновременно преминали границата и потърсят  временна закрила в страната ни в рамките на 24 часа.

Към настоящия момент няма достигнати критерии за въвеждането на този план, но ние трябва да имаме готовност, уточни още председателят на Държавната агенция за бежанците.

Посещението на терен и последвалата среща с представители на всички министерства и регионалните структури, предхожда онлайн учение „Закрила 2012“ на 20-ти и 21-ви ноември за задействане при необходимост на временен план и осигуряване на хуманитарна закрила на бежанци. Превантивната мярка е част от ангажиментите на България като член на Европейския съюз  и наличието на бежанска вълна от Сирия към съседни държави – Турция, Йордания, Ливан. Всички те са декларирали готовност и към момента изпълняват ангажиментите си за хуманитарна закрила на бежанците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стефан Димитров
Стефан Димитров
23.10.2012 19:31 19:31

Влезте в сайт : Sakarnews.info -става без регистрация- за да прочетете коментари на харманлийци относно реакцията уж за временният бежански лагер в бившите казарми на Харманли. Очаквало се процъфтяване и раздвижване на бизнеса в Харманли- страхотна новина !!!!!

Back to top button