Хасково

Хванаха 11 работници без трудови договори в Хасковска област

При 103 проверки са установени 478 нарушения

11 работници, наети без трудови договори са регистрирани през първите 7 месеца на годината в Хасковска област при проверки в растениевъдството и животновъдството, съобщават от Инспекцията по труда.

При 103 проверки са установени 478 нарушения. 311 от тях са свързани със здравословните и безопасни условия на труд, а 167 се отнасят до трудовите правоотношения.

Както Haskovo.info писа, от началото на годината в региона са предоставени 19 516 еднодневни трудови договора на 86 земеделски стопани. Областта е на трето място в страната след Стара Загора с 38 994 договори и Пазарджик – 36 793.

Хасково е на трето място в страната с 19 516 еднодневни трудови договора

В по-голямата си част еднодневните договори се използват за отглеждане на лозя, череши, дини, пъпеши, ябълки, краставици и пипер.

До 120 дни се удължава срокът, за който един работник може да бъде наеман по силата на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с продължителност от един ден. Преди промените в Кодекса на труда работниците можеха да бъдат наемани чрез т.нар. еднодневни договори до не повече от 90 дни за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

Сериозно облекчение за наетите с еднодневни трудови договори е, че те запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения за безработица. Облекчения са предвидени и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, които нямат задължение да регистрират този вид договори в Националната агенция за приходите, да оформят трудови книжки.

Законосъобразното наемане на работници е от полза както за работещите, които не губят трудови и осигурителни права, така и за работодателите, тъй като за тях няма риск да бъдат санкционирани за използване на недеклариран труд. Работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1 500 лв. Това нарушение е и основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки за срок от 3 години, предупреждават от Инспекцията по труда.

През юли в региона са извършени общо 109 проверки, при които са констатирани 514 нарушения. Приложени са 496 принудителни административни мерки. Съставени са 30 акта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
С С Х
С С Х
31.08.2024 2:35 2:35

Ще има да търсят стаж ,ама на кукуво лято ….

Back to top button