Любопитно

Тридневен фестивал на лешояда в Маджарово

Тридневен Фестивал на лешояда, посветен на завръщането на птицата в Родопите ще се проведе от 6 до 8 септември в Маджарово.

Организатори са Българското дружество за защита на птиците и Фондация „По-диви Родопи“. С концерт на групите „Карандила“, „ЗоР МаЖор“, игри, презентации, прожекции на филми, изложба, наблюдение на птици, дни на отворените врати в Природозащитен център „Източни Родопи“ ще се отбележи Международният ден на лешояда, който традиционно се чества първата събота на септември.

Предвиден е изключително наситен съботен ден. Най-младите любители на лешоядите и дивата природа ще могат да се включат в играта „Еко-приключенци търсят лешояди“, която е създадена да запознае най-малките с изключителния живот и екология на тези величествени птици.

За пореден път малки и големи ще имат възможност да се докоснат до магията на театъра и да участват активно в интерактивно театрално-приказно приключение „Заветът на Чародея”. За представлението няма ограничение за възрастта, a в писането на театралната приказка ще могат да се включат хора от всякаква възраст – от 5 до 105 години.

Гостите на събитието ще имат възможност да присъстват и на лекцията за лешоядите, която ще запознае посетителите в детайли с биологията и екологията на вида, ще научим много любопитни факти, ще разберем още какви са предизвикателствата пред оцеляването на вида.

В събота вечерта ще може да се насладим на някои от най-добрите филми за диви животни със специален лешоядски фокус. Сред излъчените филми ще са заглавията „Кръговратът на живота в Родопите“, „Завръщането на лешоядите“, „Време за обяд“ и други. И трите дни в Природозащитния център на БДЗП „Източни Родопи“ посетителите ще могат да видят и обновената ни изложба „По-дивите чудеса на Родопите“, допълват организаторите.

Честването на 50 г. на Маджарово ще е на 2 септември. В НЧ „Н. Й. Вапцаров 1961“ безплатно ще се играе спектакъла „Ние българите. Открит урок за чужденци на актьора Николай Урумов“.

Програма:

6-8-ми септември, Маджарово

 

Петък, 6-ти септемвриПлощад пред НЧН.Й. Вапцаров 1961 г.“ , гр. Маджарово

19.30-21.00 група „ЗоР МаЖор“
21.00-23.00 оркестър „Карандила“

Събота, 7-ми септемвриПриродозащитен център Източни Родопи, гр. Маджарово

09.00 до 10.30 Сутрешно наблюдение на птици
10.30 – 12.00 Игра за деца „Еко-приключенци търсят лешояди“
12.00-13.00 “Заветът на Чародея” – интерактивно театрално-приказно приключение

15.00 – 17.00 Игра за деца „Еко-приключенци търсят лешояди“
17.00– 17.30 Презентации – Кратко представяне на лешоядите и LIFE проект “LIFE Rhodope vultures”
17.30 – 18.00 Диво кино: Премиера на Филма „Кръговрата на живота в Родопите“

През целия ден:
Снимки с фото-капани „Диво селфи“
Изложба „По-дивите чудеса на Родопите“
По-диви игри за деца: мемори игри, оцветяване, пъзели

Неделя, 8ми септември – – Природозащитен център Източни Родопи, гр. Маджарово

 9.00-11.00 Сутрешно наблюдение на птици

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Мърши
Мърши
02.09.2024 14:12 14:12

Колю и Бета талисмани на събитието! Ще дарят 2000 крави на карталите.

Back to top button