Хасково

Рекорден брой се прегледаха за остеопороза

ПрегледиНад 400 души преминаха до момента през разкрития в Регионалната здравна инспекция кабинет за изследване риска от остеопороза в рамките на течащата през този месец 3-дневна кампания.

Това е абсолютен рекорд, тъй като през миналата година броят на изследвалите се е бил два пъти по-малък. Идват все повече млади жени и мъже, коментираха медицинските специалисти.

Прегледът струва 5 лева. Изследването е готово за минути, а при нужда хората се изпращат за консултация със специалист.

Прегледи

Мария Костадинова

Само до обяд днес, когато е последният ден от кампанията, костната си плътност бяха измерили 78 души. Сред тях бе и 65-годишната Мария Костадинова, която от години страда от остеопороза.

Всяка жена, особено в по-напреднала възраст, трябва да си направи това изследване, смята тя.

За разлика от нея 59-годишната Наска Севова идва за първи път. На нея й бе препоръчано да обогати храната си с повече витамин Д и калций.

Прегледи

Наска Севова

Все по-често заболяването се среща при младите жени.

Причината е, че след раждане и кърмене запасите от калций в костите се изчерпват и костната плътност намалява, коментира медицинският работник Росица Делчева.

В рисковата група попадат и претърпелите различни травми или катастрофи, болните от диабет и различни ревматоидни заболявания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
penoleva
penoleva
25.10.2012 15:49 15:49

Всичко звучи добре , но ,аз не разбрах нито кой провежда прегледите , нито медицински персонал ли е , имат ли регистрация и т. н. Ясно е ,че не са от центъра за остеопороза София или Ст.загора. Разбрахме ,че е неправителствена организация , но ….до колко всичко е истинско ? по касовата бележка се опитах нещо да разбера за тази орг. но не открих нищо .Може ли повече информазция и до колко може да се приеме прегледа за професионален като такъв, а резултатите за истински.Както е прегледа за рак на гърдата .Провежда се от лекари от съответните болници.

Анонимен
Анонимен
25.10.2012 15:55 15:55

Щом се провежда точно в здравната инспекция едва ли има повод за притеснения. Все пак те са тези, които отговарят за здравеопазването в цялата област, едва ли биха си позволили нещо нередно. А и изследването го прави техниката, не самите хора, които са там.

Back to top button