Хасково

Строителството в областта в застой, инвеститорите бягат

Александър КиримовСтроителният сектор в Хасково и региона продължава да е в застой и не може да се съвземе от кризата. Такава е равносметката на строителите, които днес на Димитровден отбелязват професионалния си празник. Поне до Нова година съществено раздвижване на пазара не се очаква.

Прогнозата е на председателя на Камарата на строителите в Хасково Александър Киримов. Тя се потвърждава и от данните от приключилата пререгистрация на фирмите в Камарата. В момента в нея членуват 95 предприятия от региона. 5 фирми са затворили тази година заради кризата, толкова са и новорегистриралите се.

По традиция в дните около празника Камарата раздаваше годишните си награди „Златен гвоздей“ на най-достойните и заслужили фирми в строителния бранш. Тази година церемония няма да има, заради очертаващата се тенденция все повече фирми да отиват в сивия сектор, уточни Киримов. Според него в момента фирмите работят колкото да си платят данъците, а заплатите са замразени.

Ситуацията ще се запази и в следващите месеци, тъй като държавата и общините все още не са се разплатили, а задълженията са големи. Изпълняват се предимно инцидентни частни поръчки, а големи държавни обществени поръчки няма. Липсват и големи външни инвеститори, а причината е в растящите цени на крайния продукт.

От друга страна държавата и общините не са си разплатили задълженията. Високите цени на електроенергията и горивата повишават цената на строителството. Така в момента в Италия например се строи на по-ниски цени отколкото в България, уточни Киримов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button