Любопитно

Проучват функциите на скалните ниши в Глухите камъни

Регионалният исторически музей в Хасково работи заедно с учените проф. Лин Ролър (University of California, Davis), доц. д-р Майя Василева (НБУ) и доц. д-р Юлия Цветкова (СУ) по обект Глухите камъни.

Освен документацията на находките, работата обхваща и обработката на внушителния обем от керамика, съхранявана в базата в село Малко Градище, в което се включиха колегите д-р Магелон Бастид (École française d’Athènes), реставраторът на керамика Мая Николова (РАМ Пловдив), а като практиканти – д-р Франциска фан Бурен (KU Leuven) и Николай Пенев (докторант към СУ).

Извърши се и верификация на документираните многобройни скални ниши и изсичания на обекта Глухите камъни, наблюдавани на множество обекти от Източни Родопи.

АрхеологияНадяваме се с подготовката на публикацията на обекта да се предложат по-убедителни интерпретации за функциите и датировката този вид скални изсичания, чието предназначение до момента е неизвестно и предизвиква множество спекулации, допълват от музея.

Един от епизодите във филма на РИМ-Хасково „Загадки и истории в музея“ включва обект Глухите камъни и разказва за „Тайната на древния символ“, открит там.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Коцето
Коцето
06.09.2024 23:28 23:28

Едни пари да усвоим!

Back to top button