Любопитно

Димитровградчанка организира артпленер в Истанбул

Родената в Димитровград художничка Павлина Копано е организатор и координатор на артпленер в Истанбул на тема „Времето в нас“.

Той се провежда под патронажа на Генералното консулство на Република България в Истанбул и Фондация „Българска екзархия“.

Петима художници от България и трима от Турция рисуват в салона на Българската екзархия. Те са намерили време да посетят и българските светини Желязната църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог и българския Метох, от които са почерпили вдъхновение.

Пленерите имат вече седемгодишна история. Идеята е чрез изкуството през погледа на творци от различни страни да се популяризират обекти, които са част от българската история. Художниците осъществяват и творчески връзки, които са основа за бъдещи съвместни изяви.

ПленерГотовите творби и авторите им ще бъдат представени на официална церемония на 8 септември в Българската екзархия в присъствието на гости от българската общност и от Истанбул.

По случай 1 ноември, Деня на народните будители, ще бъде подредена изложба в галерията на Българската екзархия. Всеки от художниците ще остави по една творба в това българско огнище в сърцето на града край Босфора.

Павлина Копано е завършила Великотърновския университет. От години живее в Истанбул, където е ръководител на Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, припомня Haskovo.info.
Гостувала е с изложби в Димитровград, Хасково, Стара Загора и други градове у нас и в Турция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button