Регион

Откриха плочи в памет на Ангел войвода в Бодрово

Две плочи в памет на Ангел войвода бяха открити днес в димитровградското село Бодрово. Той е роден на 8 септември по стар стил.

Едната плоча се намира в Хаджийската къща, където войводата се е укривал и лекувал раните си около година, а другата се намира в скривалището на войводата, намиращо се в местността „Гьоловете“ край Бодрово.

За откриването на плочите дойдоха гости от Сдружение „Хайдути“, представители на община Димитровград, кметове от близки населени места, жители на Бодрово и околните села.

БодровоГости от сдружението пристигнаха в автентично хайдушко облекло, а Георги Радулов разказа вълнуващи истории от живота на Ангел войвода.

БодровоВ църквата „Св. Вм. Георги“, построена през 1858 г., която е паметник на културата, беше отслужена панихида в памет на Ангел войвода, Хаджи Георги и Слави Петков, който е лекувал известно време ранения войвода при сражението на Оман тепе и след това го води хаджийската къща.

БодровоИнициативата за откриването на двете плочи е на Паско Запрянов, който преди години се е натъкнал на информация в Държавен вестник от 1979 г., в който е упоменато, че в село Бодрово се намира скривалище на Ангел войвода.

Бодрово

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button