Любопитно

Над 300 души посетиха Маджарово за фестивала на лешояда

Над 300 души от цялата страна са посетили Маджарово през изминалите почивни дни, когато се проведе тридневния фестивал на лешояда.

Организатори са Българското дружество за защита на птиците в партньорство с Фондация „По-диви Родопи“. Част от гостите са редовни посетители на празника.

Запомнящ се старт на програмата дадоха групите „Зор МаЖор“ и Оркестър Карандила.

ФестивалПрез почивните дни над 100 деца се включиха в разнообразни игри и занимания, посветени на празника. Младите природозащитници взеха активно участие в играта „Еко-приключeнци търсят лешояди“ и се впуснаха в търсене на интересни факти за живота на птиците, а най-упоритите и любопитните получиха и награди.

И двата дни посетителите имаха възможност да разгледат Природозащитния център на БДЗП „Източни Родопи“, домакин на фестивала, и да се включат в специално организирано наблюдение на птици и разходка в района на Центъра.

ФестивалИнтерес сред най-малките предизвика театралното приключение „Заветът на Чародея“, както и атрактивните образователни занимания на експертите от Фондация „По-диви Родопи“. Изключително трогателна се оказа и създадената и изиграна oт децата приказка, където беше поставено началото на необичайно и прелюбопитно за малката публика животинско приятелство между лешояд и син кит.

През следващите пет години ще се работи усилено за създаване на нова колония на лешояди в българската част на Родопите и опазване на единствената съществуваща размножителна колония в Националния парк „Дадя-Лефкими-Суфли“ в Гърция.

Проектът цели още да намали основните заплахи за черния лешояд в Родопите, сред които отравяне, бракониерство и сблъсъци с енергийна инфраструктура.

ФестивалВ допълнение, включва мерки за увеличаване на хранителната база за черните лешояди в проектната територия и за предотвратяване и смекчаване на конфликта между човека и дивата природа, в който честа косвена жертва стават лешоядите от двете страни на границата.

Ще се отдели специално внимание върху развитието на устойчива икономика в полза на местните общности и природата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button