Хасково

Екоинспекцията наложи 5 глоби и 36 предписания за месец

116 проверки на 106 обекта са извършили през август от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

Дадени са 36 предписания за отстраняване на констатирани нарушения или изпълнение на законови изисквания.

През август са съставени 3 акта за нарушения на екологичното законодателство по Закона за опазване на околната среда, единият от които за неизпълнено предписание.

Издадени са две наказателни постановления – за нерегистриран папагал и на Община Хасково за неподдържане необходимото качество водата на депото край село Гарваново.

Две извънредни, една планова проверка и един обход са извършени на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. Извънредните проверки са във връзка със сигнали за изпускане на неорганизирани емисии от сградата на котелното помещение.

По време на една от проверките е констатиран неуплътнен участък във външната обшивка на телферен път. Резултатът е изпускане на неорганизирани емисии, които се издигат над покривната конструкция на котелното помещение.

На ТЕЦ-а са дадени общо 5 предписания за спазване на екологичното законодателство. Съставени са два акта за неизпълнение на условия от Комплексното разрешително на централата.

След постъпили сигнали е инспектирано качеството на водата на реките Банска, Хасковска и Харманлийска. Издадено е предписание на собственик на кравеферма за прекратяване миенето на помещението и недопускане изтичането на торов отпад в река Банска.

При направения оглед на река Харманлийска на моста за село Любеново и на река Хасковска на моста на село Динево се е установило, че и двете реки са мътни и с лека неприятна миризма. Извършена е проверка на Градска пречиствателна станция за отпадни води край Хасково. Не е констатирано изтичане на замърсени води от там към реката. Взета е проба за анализ.

През август експертите са извършили 59 проверки, от които 30 извънредни. Повечето от тях са по сигнали за бедстващи птици – бял щъркел, сова, лебед и египетски лешояд.

Издадено е предписание до ЕВН за обезопасяване по подходящ начин на метален стълб в маджаровското село Бориславци, на който многократно са се случвали инциденти с птици.

При проверка през юли в местността „Мандалъка“ край Ивайловград са установени големи количества смесени битови отпадъци, с произход от системата на организираното сметосъбиране на общината. На кметството е съставен акт за административно нарушение. При последващ контрол на предписание за почистване на отпадъците се установи, че предписанието е изпълнено.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button