Спорт

Хасковски футболен клуб е бил страшилището на Южна България

Хасковски футболен клуб е бил страшилището на Южна България през 30-те години на миналия век, разказа Иса Агушев на премиерата на книгата си „История на футбола в град Хасково от 1916 до 1949 г.“.

Става въпрос за спортен клуб „България“, който постига 23 последователни победи. В периода 1930 – 1933 г. хасковските футболисти записват 36 победи, 1 равен и само 4 загуби с голова разлика 114:43.

Хасковлии бият първенеца „Ботев“ (Пловдив) с 4:0 и „Левски“ (София) с 3:0, като „сините“ прекланят глава и в столицата след 1:2.

ФутболЧитателите на книгата ще научат, че първият футболен клуб в Хасково е създаден през 1916 г. от туристическото дружество „Клокотница“ – футболна чета „Сокол“.

Един от легендарните хасковски футболисти Стефан Семизов – Финдо разказва, че в онези години никой не е мислил за пари, а се е играело за честта на клуба и на града. През деня повечето от играчите са работили в тютюневите складови и са тренирали до късно вечер.

Идеята за историята на футбола в Хасково е на Сунай Мехмед, който работи по втората част, обхващаща годините от 1950 до 2010 г.

Георги Пеев, който е първичен редактор на книгата, каза, че освен на футбол тя мирише и на много любов. По неговите думи е задължително всеки футболен клуб в Хасково да има тази история, от която да се чете на младите играчи. Според Пеев редакторът Недялко Бакалов се е справил блестящо, а книгата се чете на един дъх.

Първата част от историята на футбола в града се издава по Програма „Културни инициативи“ на Община Хасково. На представянето в зала „Хасково“ присъстваха някои от най-големите футболни легенди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button