Любопитно

Старият мост в Свиленград ще бъде „опакован“ с картини

Старият мост над река Марица в Свиленград ще бъде „опакован“ с картини на 47 художници, съобщават от общината.

Арт проектът е наречен „Мост към бъдещето“ и е създаден в чест на 495 години от построяването на каменния мост – един от символите на Свиленград.

Откриването на пространствената арт инсталация ще се състои на 14 септември от 17:30 часа с участието на музикални и танцови местни състави.

МостС това събитие стартира празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври.

На 54 винилови платна с размери 3 на 10 метра са отпечатани картини на 36 местни младежи и деца художници и 11 зрели творци. Те ще бъдат обединени в едно художествено платно, монтирано по каменните перила от двете страни на моста.

Така Старият мост ще бъде покрит с произведение на изкуството с дължина от 1 км и 620 м.

„Събитието няма еквивалент в България и чужбина“, казват създателите на арт инсталацията художниците Ивалина Кръстева-Недева, Петър Джигов, Росица Хаджистефанова, Венета Станкова и Таня Арнаудова от „Сдружение на творците – Свиленград“ и Ирина Колева от Стара Загора. Автор на проекта е художникът Иван Арабаджиев от Стара Загора.

Мост„Каним публиката да преминем заедно по моста, всеки прегърнал своята собствена мечта за бъдещето“, казва организаторката Ивалина Кръстева – Недева.

Събитието „Мост към бъдещето“ се осъществява под патронажа на кмета арх. Анастас Карчев с подкрепата на община Свиленград и местен хотел.

Пространствената художествена инсталация ще може да се види от публиката до 26 септември. Оригиналите на картините ще бъдат изложени в Арт галерия – Свиленград.

Мост

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button