Регион

Сигнали за източени от земеделци язовири в Хасковска област

4 сигнала са подадени през сухия август до Басейнова дирекция

4 сигнала за източване на язовири и пресъхнала река в сухия месец август в Хасковска област са подадени до Басейнова дирекция.

Първият от тях е за незаконно източване на язовира в землището на тополовградското село Присадец. Общинският водоем е с площ около 60 декара, а нарушителят е предупреден от кмета на селото.

До дъно в жегите през миналия месец били източени няколко язовира край харманлийското село Черепово. Земеделските производители изпомпвали водата за напояване на насажденията.

„Катастрофата е абсолютна. По дъното на язовирите може да се ходи, а дивите животни в района няма от къде да пият капка вода“, се казва в сигнала.

Проверката е установила, че нивото на водата в общинските язовири е под шахтата за водовземане.

Системно се източвал и язовирът от над 40 декара край харманлийското село Славяново. Земеделци поливали близките си лозя. Хората се притесняват, че рибата във водоема ще измре.

Язовирът е с неустановен собственик, като по време на проверката в него е бил потопен смукател на работеща мобилна помпена станция. Водата постъпвала в подземно прокарани тръби за напояване на съседни имоти. Веднага е прекратено водовземането.

Последният сигнал е за пресъхване на реката при хасковското село Динево, която идва от язовир „Тракиец“. Хората предполагат, че реката някъде е забентена. По-късно водата е дошла, а от Напоителни системи за информирали, че екологичният минимум от язовир „Тракиец“ се изпуска с 0,075 куб/сек.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ветеринаря
Ветеринаря
12.09.2024 11:48 11:48

А за язовира от който се водоснабдява село Бориславци нещо…? Или, че селото е без вода, защото един животновъд източва язовира не е проблем?

Махаленец
Махаленец
12.09.2024 12:09 12:09

Съживете и язовир Балакли, разсипници. Детството ми мина там!

Владо
Владо
13.09.2024 12:59 12:59

Масово се унищожават микро язовирите в Хасковско от „земеделци“ чрез източване за поливане и изтребване на рибата . Вместо да инвестират в подземни сонди „кирийката“ е да пресушиш язовира до дъно и след някоя година да прибереш и разореш и земята му за програми. По селата в свиленградско , любимчанско , харманлийско …. масова „сеч“ на микроязовирите и никой нищо не прави съвсем случайно. Няма проверки , само оправдания със сушата.

Back to top button