Хасково

Ансамбъл от Текирдаг идва за концерт „Тракия без граници“

Китна ТракияАнсамбълът на община Текирдаг /Турция/ пристига днес по покана на община Хасково и Тракийското дружество „Г.Сапунаров“. Утре певците и танцьорите ще изнесат концерт съвместно с Ансамбъла за народни песни и танци „Китна Тракия“ с главен художествен ръководител Руско Русев.

Надсловът е „Тракия без граници“, който е и съвременният девиз на нашата организация, подчерта Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество. Организаторите очакват залата на читалище „Заря“ да е пълна още преди началния час 18:30.

Заедно с ансамбъла от Текирдаг на кратка визита в Хасково пристигат общински съветници и представители на местната администрация.

Турският ансамбъл с ръководител Халил Юрук има богат репертоар от фолклорни изпълнения. Гостувал е на фестивали в Гърция, Франция, Испания, Холандия, Македония, Унгария. Специално за идването си в Хасково репетира и български ритми.

Представителният ансамбъл „Китна Тракия“ е лауреат на наши и чужди конкурси и фестивали, носител на орден “Кирил и Методий“-първа степен, припомня Haskovo.info. На сцената на „Заря“ той ще излезе в пълния си блясък: хористките с диригент Стефка Младенова, танцьорите с хореограф Иван Иванов, оркестърът с ръководител Стамен Стоилов. Под прожекторите ще застанат и участниците в танцовия клуб „Воденицата“. Акцент в програмата са танците със „запазената марка“ на ансамбъла, поддържащ предимно репертоар от етнографската област Тракия.

„Китна Тракия“ е гостувал два пъти на Текирдаг по време на традиционния Празник на черешата, когато градът край Мраморно море кани фолклорни формации от целия свят.

Входът за утрешния концерт е безплатен.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Shenol
Shenol
01.11.2012 14:43 14:43

Това Текирдаг много така кючек игае, и много зурна свири и чок кеф прави!

Емилия Славкова
Емилия Славкова
02.11.2012 13:02 13:02

Трябва „Китна Тракия“ да им играе хората и игрите на прогонените и избитете в Тракия и в земите около Текирдаг българи от Тракия, за да са наясно турските приятели, че българите не са били и не са желани в Турция като турски граждани.

Back to top button