Хасково

Литературна премиера в Тракийското дружество

Представянето на книгата„Тъга по Бялото море“ е заглавието на стихосбирката на хасковлията Недялко Диев. Тя е отпечатана от читалище „Тракия“, основано от членове на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ .

Тема на стиховете на Недялко Диев са драматичната съдба на бежанците от Беломорска Тракия, копнежът по изоставените родни огнища, преклонението пред паметни места, свързани с погрома над християнското население, посочи секретарят на читалището Златка Чолакова на първото представяне на книгата пред нейните читатели.

Голямата и съдбовна тема за Тракия е малко застъпена в българската поезия, каза поетът Петър Василев, който е направил подбора на творбите в стихосбирката. Той подчерта искреността и вълнуваща непосредственост в поезията на Недялко Диев, която стига до сърцата на всички тракийци.

Недялко Диев е потомък е на тракийски бежанци от някогашното село Габрово, Ксантийско. Завършил е минен техникум, трудовата му биография е свързана с закрития „Марбас“ в Димитровград. Пиша стихове още като ученик, разказва авторът. Вдъхновявала го поезията на нашите класици, творбите на Пушкин и Лермонтов. Публикувал е в регионалния печат, във вестник „Тракия“и в литературни сборници.

Както Haskovo.info писа, Диев е автор на текста на химна на читалище „Пейо Яворов“ в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button