Хасково

Събират средства за нов дихателен апарат за новородени в Хасково

Отделение по "Неонатология" ХасковоОтделението по „Неонатология“ към Многопрофилната болница в Хасково е одобрено и включено в националната Дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“. Чрез инициативата, която е подобна на Българската Коледа, ще се събират средства за закупуване на нов респиратор за апаратна вентилация.

Уредът е животоспасяващ и от него годишно се нуждаят стотици бебета от Хасковска и Кърджалийска области. На него се включват бебета, които не могат да дишат сами след раждането, и той диша вместо тях, разказа пред Haskovo.info началникът на отделението д-р Надя Вачева. Средно на седмица има по 4-5 такива случаи.

Дихателните апарати, с които в момента разполага хасковското неонатологично отделение,
са от 80-те години и са технологично остарели. Затова лекарите се надяват чрез дарителската кампания да се съберат средства за закупуване на нов, съвременен апарат. Дихателната патология е най-честа у новородените и в много случаи се налага апаратно подпомагане на дишането в първите дни от живота им. Благодарение на това се спасяват много деца, в това число и изключително недоносени с тегло при раждането под 1 500 или дори 1 000 гр.

Годишно през отделението преминават по 1000-1100 деца. Тук често се хоспитализират новородени деца с тежка патология и от съседната Кърджалийска област. Само през интензивиния сектор годишно постъпват за диагностично уточняване и лечение около 300 деца, повечето с различна степен на недоносеност.

Най-пресният пример е с малкия Хубавен. Той се родил 66 дни по-рано и тежал едва 1 700 гр. Бебето било с тежка бързопрогресираща дихателна недостатъчност, която след апаратна вентилация в продължение на 8 дни е овладяна. То бързо е стабилизирано и в момента радва родителите си вкъщи.

Когато научихме за инициативата с огромна радост се включихме. Знаем през какво минахме и решихме, че други хора не бива да го преживяват, казват сем. Тенчеви от Димитровград. Близначките им Дара и Деси се родили недоносени с тегло около 1 кг. с много съпътстващи здравословни проблеми. Те прекарали 63 дни в отделението под грижите на работещите там.
Дарителската кампания за набиране на средства за закупуване на нов дихателен апарат ще продължи 2 месеца. Всеки може да помогне като изпрати SMS с текст DMS HASKOVO на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори на стойност 1 лев.

Средства могат да бъдат дарени и чрез банков превод:

Получател: МБАЛ Хасково
IBAN:BG30RZBB91551085611213
BIC:RZBBBGSF
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button