Любопитно

Прожектират филми, адаптирани за незрящи в Димитровград

Игралните късометражни филми „Изповед“ и „Три“ ще бъдат представени премиерно на 26 септември в Димитровград.

Домакин на събитието е Градска библиотека „Пеньо Пенев“, където в 17:30 часа ще бъде премиерата на „Изповед“, а половин час по-късно е предвидена прожекцията на лентата „Три“, с вход свободен.

След това ще бъде проведена среща-разговор с режисьора Дима Настева, актьора Диан Ставрев, както и Иван Карастоянов, чиято е идеята за адаптацията на филмите за незрящи.

Късометражните филми са адаптирани за незрящи с гласовете на Георги Арсов и Дилян Дайновски. Инициативата се осъществява по проект „Филмите – прозорец към един по-достъпен свят“.

Късометражният филм „Изповед“ е с награди от международни фестивали за късометражно кино от три континента. Режисиран е от Дима Настева и Димитър Димитров, по сценарий на Дима Настева. Оператор на лентата е Янко Найденов, дългогодишен кореспондент на БНТ за област Хасково. Монтажът е дело на Боян Таксиров, а звукорежисьор е Наси Христева.

Филмът е заснет със специалното участие на доайена на великотърновския театър, актьорът Иван Митев, в ролята на Иван. За екранното му превъплъщение, Митев е отличен с награда от международния фестивал за късометражно кино в Дърбан, Южна Африка. В лентата той си партнира с актьорът Диян Ставрев, който влиза в образа на отец Йоан.

Колоритното участие в „Изповед“ на 95-годишния дядо Янчо от хасковското село Свирково му донесе награда от международен късометражен филмов фестивал в Кувейт. Останалите епизодични роли са поверени на Георги Арсов, Мариела Димитрова, Ивайла Чилингирова, Ваня Петкова, Михаела Загорова, Мария Делчева, Магдалена Тенева, Ангелина Настева и др.

За музикалното оформление е използвана автентичната народна песен „Калино, дюлбер мамина“, изпълнена от Милка Илиева от хасковското село Книжовник. Акапелна обработка на песента изпълнява във филма и Мариела Димитрова, под съпровода на Адриян Асенов, победител в телевизионното шоу „България търси талант“ през 2019 г.

„Изповед“ е заснет в хасковските села Книжовник, Свирково и Жълти бряг. Част от снимките са реализирани в Университетска Първа МБАЛ София „Св. Йоан Кръстител“ ЕАД.

Режисьор, сценарист и оператор на късометражния филм „Три“ е Боян Таксиров. Визуалната композиция на игралната късометражна лента е дело на Димитър Димитров и Боян Таксиров. Главната роля се изпълнява от Диан Ставрев. Във филма участват още Мариела Димитрова, Ивайло Костадинов, Дима Настева и др. Анимацията във филма е дело на Боян Таксиров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button