Любопитно

Арт инсталация с дължина 2 км откри програмата за празника на Свиленград

С откриване на пространствена арт инсталация върху стария мост на Марица, наречена „Мост към бъдещето“, изложба и концерт започна празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври, съобщават от общината.

Арт проектът представлява платно от винил с дължина близо 2 км с отпечатани рисунки на 47 малки и големи художници, с което бе покрит каменният мост.

Ветровитото време не позволи творците да изпълнят амбициозната си идея да покрият с картините целия мост от двете страни по перилата.

ПразникВ откриването участваха местни певчески и танцови състави.

Художествената инсталация ще остане върху моста до 26 септември.

Оригиналите на картините са изложени в Арт галерията.

ПразникПрограмата за празника на Свиленград продължава на 21 септември с откриването на традиционния Национален пленер „Нарисувани усещания”.

Тази година ще се проведе десето юбилейно издание, в което ще участват седем гостуващи и трима местни художници.

Те ще представят творбите си на изложба в Арт галерията на 27 септември от 11:00 часа.

ПразникНа 21 септември от 18:00 часа на откритата сцена до Общинска библиотека ще се състои „Младежка музикална среща“ – отворена за всички музикални таланти, които обичат да пеят, свирят и танцуват.

ПразникИ тази година в програмата са включени събития от поредицата „Фестивал в куфар”. На 24 септември от 14:00 часа в зала „Ал. Текелиев“, на бул. „България” №26 ще се проведе майсторски клас на доц. д-р Илиян Парасков, преподавател в НБУ.

Същия ден, от 19:30 часа на откритата сцена до библиотеката „Фестивал в куфар” ще представи „С диско песните от 80-те до днес“ – концерт на студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Мини фестивалът ще продължи на 26 септември с концерт авторска музика на Марковски & Димчевски на откритата сцена и на 27 септември с представяне на стихосбирката на Кристиана Димитрова „Всезнание” в залата на библиотеката.

ПразникНа 26 септември в салона на НЧ „Просвета 1870” от 15:00 часа за децата ще се играе „Невидимият Тонино“ по Джани Родари – постановка на ДКТ – Пловдив.

Празничен флашмоб „Танцувай и рисувай с нас!“ на детски танцови формации, с рисунки на асфалт на тема „Обичам те, мой роден град“ ще се проведе на 28 септември от 10:00 часа на бул. „България”, до площад „Пети октомври”.

На 28 и 29 септември от 10:00 часа ще се състои осмият по ред Национален фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години” в салона на НЧ „Васил Левски 1933”, кв. „Кап. Пeтко войвода”.

Изложба с награждаване на победителите от фотоконкурса „Мигове от територията на МИГ” и концерт на местни танцови и певчески изпълнители ще може да се види на 30 септември от 18:00 часа в Общинската библиотека.

На 1 октомври от 18:30 часа откритата сцена в парк „Младежки” ще огласи празничният концерт на Хорова школа – Свиленград.

„Бежанци и мигранти – памет за родните места на предците“ е темата на кръгла маса, организирана от Исторически музей – Свиленград от 14:00 часа в новата музейна зала.

На 2 октомври от 17:00 часа в Ритуалната зала на общината ще се състои официално връчване на званието „Почетен гражданин на Свиленград” на главен инспектор Ивелин Тонев.

На 3 октомври от 16:30 часа в Общинската библиотека ще бъде представена експозиция, посветена на доброволците от Свиленград в Балканската война.

ПразникНа 3 октомври от 17:30 часа на главната пешеходна улица на Свиленград празничен концерт ще изнесе Духов оркестър „Костадин Манов“, а от 19:00 часа в Спортна зала – Свиленград публиката ще зарадва концертът на певицата Тони Димитрова.

Традиционният общоградски ученически крос за купа „Пети октомври” с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград ще стартира на 4 октомври в 16:00 часа пред „Медицински център I Свиленград“.

На 4 октомври за четвърта година се организира „Небесен гурбетчия“ – рецитаторски конкурс по стихове на Ивайло Балабанов. Той ще започне в 17:30 часа в салона на НЧ ”Просвета 1870”.

Ежегодната награда на Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград „Подай ръка на доброто“ ще бъде връчена на 4 октомври от 18:00 часа на откритата сцена до Общинска библиотека.

Празничният 5 октомври ще започне с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в храм „Св. Троица” от 8:30 часа.

Поклонението на връх Шейновец с панихида пред паметника-костница на загиналите за освобождението на Свиленград ще се състои на 5 октомври от 10:00 часа. Тръгването на осигурения от общината транспорт е в 9:00 часа от площад „Пети октомври”. Кулминация на празника ще е откриването на паметник на войводата Димитър Маджаров в Градския парк от 11:30 часа.

През целия период като част от празничната програма са организирани и многобройни спортни мероприятия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button