Хасково

Отслужиха трисагий в памет на патриарх Максим в църквите в областта

Почина патриарх МаксимНа всеки кръгъл час днес камбаните на църквите в областта ще бият за кончината на българския патриарх Максим.

Във храмовете, където има свещеник, ще бъде отслужен Трисагий, съобщи отец Серафим от църквата св. Димитърв в Хасково.

„През 12-вековната история на българската църква, патриарх Максим бе неин настоятел в най-трудните времена на атеизъм. Той бе хулен и упрекван несправедливо“, каза още отец Серафим. Той допълни още, че ще запомни патриарха с думите му „Грешки може да съм допускал, но компромиси за сметка, във вреда на Църквата никога не съм допускал, нито съм си позволявал да мисля, че мога да допусна. Случайни грешки по преценка, кое ще бъде по-добре за Църквата, съм правил. Но това, което е за полза на Църквата, съм предпочитал Всякога, а не като срамен компромис пред когото и да било – пред властници лично или пред власт изобщо.Грешки несъмнено съм правил, но никога във вреда на Църквата и на служението си.“.

Главата на Българската православна църква почина тази нощ  в Правителствена болница в софийския квартал „Лозенец“. Там той лекуваше разклатеното си в последните месеци здраве. Дядо Максим почина на 98 години и беше определян от мнозина църковници в целия православен свят като един от „последните светии на тези времена“.

Почина патриарх Максим Почина патриарх Максим

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button