Водещи новиниХасково

Ръст на болните от туберкулоза в Хасковска област

Над 100 души са се изследвали безплатно през последните дни в Хасково

30 нови случая и рецидиви на туберкулоза са регистрирани в Хасковска област от началото на годината до 15 септември, съобщи на пресконференция в РЗИ д-р Пламен Шумаков от Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания.

Новите случаи са 20, рецидивите са 7, а 3 са регистрирани като неуспех от лечението. За сравнение всички тези случаи през 2022 г. са 33, а през миналата година – 31.

Очакванията на специалиста са в национален мащаб те да надхвърлят 1 000. Това е ръст спрямо предходната година, когато са били 881. Сред причините за увеличаването на случаите е ненавременното започване на лечение, неговото прекъсване от страна на пациента или появата на резистентни към лекарствата форми.

Както Haskovo.info писа, от 16 до 20 септември в специализираната болница в хасковския квартал „Болярово“ се провеждат безплатни изследвания в рамките на Седмица на отворените врати. До днес са преминали над 100 души, като няма новооткрити случаи.

Предстои седмица на безплатни прегледи за туберкулоза в Хасково

Сред симптомите на туберкулозата са кашлица, температура, загуба на тегло и нощно изпотяване, които са типични и за други заболявания, което често е причина за забавяне с месеци на поставянето на точна диагноза. Лечението на туберкулозата е продължително и е безплатно.

Сред рисковите фактори за развитие на туберкулоза са HIV, бъбречна диализа, имунокомпрометирани, захарен диабет, силикоза, карцином, кръвни заболявания, операция на черва или стомах, недохранване, трансплантация на органи, химиотерапия, противоревматоидни средства, биологична терапия.

Рисковите групи са сегрегирани етнически общности, хора с наркотична и алкохолна зависимост, мигранти и мобилно население, бездомници, болни от СПИН, затворници, медицински персонал.

РЗИОт страна на общопрактикуващите лекари д-р Николай Колев напомни, че срещу заболяването се извършва имунизация, която започва още на 48-ия час след раждането. Ваксината е сред основните причини за ограничаване на туберкулозата.

Д-р Светлана Узунова, която е началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ посочи, че туберкулозата е инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно капков път и засяга основно белите дробове.

В страната се провежда Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г. Нейната цел е да се намали броят на заболелите от туберкулоза в страната от 22 на 100 000 души през 2015 г. до 11 на 100 000 души през 2025 г.

7 нови случая на туберкулоза в Хасково, предстоят безплатни изследвания

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button