Хасково

Масирани проверки на полимерни торбички започват от Екоинспекцията

Image Масирани проверки на търговските обекти и лицата, пускащи на пазара полимерни торбички започват експертите от РИОСВ- Хасково. От  1 октомври продуктовата такса за производителите и вносителите на всички размери торбички тип „потник”, произведени от полимери, чиято дебелина е под 25 микрона и размери по-малки от 390/490 мм е 35 стотинки за брой.

Към момента от екотаксата са освободени търговците, производителите и вносителите на полиетиленови торбички за продължителна употреба с размер над 39/49 сантиметра и с дебелина над 25 микрона и тези за първична опаковка в търговската мрежа без дръжки.
Ако по време на проверките се установи, че на клиентите се предлагат торбички  под 25 микрона, от търговеца ще се изисква доказателство, че за тях е заплатена продуктова такса. В противен случай санкцията е от 3 000 лв. до 10 000 лв.
Експертите ще следят за едновременното изпълнение на трите условия за освобождаване от продуктова такса – дебелина на торбичката най-малко 25 микрона, минимален размер на торбичката 390 мм/490 мм в разгънат вид и обозначение с надпис на български език, отпечатан върху всяка опаковка на торбичките, която задължително съдържа наименование, седалище и адрес на лицето, което пуска на пазара торбичките и обозначение „торба за многократно използване”.
Торбичките достигат до крайния търговец на цена, в която е включена и продуктовата такса. Търговецът може да избере дали да продаде торбичката на клиента си и на каква цена или да му я даде безплатно. В случай че реши да я продаде, той трябва да калкулира торбичката отделно от  другата стока, т.е. клиента трябва да избере сам дали да закупи торбичката или да не я закупи. За торбичките, за които не се изисква продуктова такса, търговците сами решават на каква цена да ги предлагат на клиентите си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button