Хасково

Изгоря къща, свърталище на клошари, наркомани и проститутки

ПожарътКъща на ул. Враня 8 в Хасково изгоря. Огънят лумнал тази нощ. „Усетихме мирис на дим, а малко след това видяхме и пламъци,  разказа живеещият в съседната кооперация Георги Митев.

Той веднага подава сигнал на спешния телефон 112 и на място идват два противопожарни автомобила. „Тясната уличка обаче затрудни гасенето. Трябваше едната кола да дойде по ул. „Иван Вазов“, коментира Митев.

Въпреки трудностите пожарникарите успяват да изгасят пламъците. Изгаря покрива на къщата, който е около 100 кв.м. и цялата покъщнина в жилището.

Пожарът

Георги Митев

Тази сутрин вятърът разпали огъня отново и стрехата пламна. Това бе причина трети екип огнеборци да се включи в окончателното погасяване на огъня.

Съседът Георги Митев обясни, че изгорялата къщата от години е необитаема, но в нея често се навъртали клошари, наркомани и проститутки. Хората в близката кооперация нееднократно ставали свидетели на голи сцени и разправии.

ПожарътСпоред Георги Митев някога къщата е била на военно интендантство, които предоставили жилището на семейството на полицай. След смъртта му неговите близки завели дело за имота, но получили писмо от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров, че къщата е военен имот. В последствие обаче общината отдала къщата на бизнесмен.

Кой сега е собственик на имота обаче не стана ясно. Според слуховете той е на Военното министерство, но е продаден незаконно на частно лице от общината.

Пожарът Пожарът
Пожарът Пожарът
Пожарът Пожарът
Пожарът Пожарът
Пожарът Пожарът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
24hs
24hs
08.11.2012 11:20 11:20

в. 24 часа:

Кмет цака армията с имот

Градоначалникът: той винаги е бил общински

НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

Община Хасково е актувала като свой имот на Министерството на отбраната, а след това е продала на частно лице сградата. Това твърдят военните, а областната управа ще бъде упълномощена да води дело в съда, което да върне предишното правно статукво на къщата като държавна собственост.
„Имотът винаги е бил общински, военните нямат никакви документи за него. Ще коментирам ситуацията, когато те покажат нещо черно на бяло“, твърди обаче кметът на града Георги Иванов. Именно негов подпис стои върху акта за общинска собственост, който е заведен в службата по вписванията и с който на 27 юли тази година е издадена скица от службата по кадастъра за целите на сделката.
Става дума за на външен вид неугледна и отдавна занемарена едноетажна масивна сграда от 78 квадратни метра на ул. Враня 8 – А. Мазилката на места е изпопадала, а изгнилите дограми на прозорците са обезопасени със сковани дъски, за да не могат клошари да превърнат мястото в свой дом.
Мястото обаче е перфектно: на ъглова позиция в края на тиха затворена уличка в идеалния център. Всички възможни правораздавателни институции – съдилища и прок*ратури са точно на сто метра от къщата, която след необходимия ремонт може да стане мечтана адвокатска или нотариална кантора. Дворът от 253 квадрата катогерично е общински и военните нямат претенции към него.
„Запознат съм в детайли с проблема, но не мога да го коментирам. Обърнете се към пресцентъра“, казва шефът на областната дирекция „Други дейности“ на МО в Хасково Васил Русев. „При нас има налични копия на документи, които категорично сочат, че имотът е собственост на министерството от 1949 година“, заяви губернаторката Ирена Узунова. Това не бил първият случай, в който общината актувала като свои имоти с повече или по-малко спорна собственост.
„Вие можете ли да си обясните, защо опитът за полемика се води чрез медиите, а не на съответното междуинституционално ниво. Как военните се сетиха след 20 години, че въпросната къща е тяхна ? Защо при нас няма дори едно – единствено писмо, с което те да изразят някаква претенция“ ?, попита кметът Иванов. Той уточни, че дори дългогодишната занемара би могла да бъде основание за припознаването на имота като общински.
„И двата имота – земята и къщата са общински от „много отдавна“. В продължение на годините към тях не са изявявани никакви претенции“, гарантира и шефката на отдел „Общинска собственост“ в администрацията на местното самоуправление Нуршен Малкоч. При данъчна оценка 21 062,30 лева той е продаден за 31 593, 45 лв. без ДДС, става видно от текста на договора.
„Обектът с идентификатор 77195.722.13.1 няма кадастрална история. Има само следи от мероприятия по учредяването на сервитутна зона от източната страна на парцела“, съобщиха отлично запознати с кадастъра на областния център. Юристи обаче имат други съмнения: че при заявяването на скицата от страна на общината и кликването върху сградата би следвало като собственик да излезе МО и заради спорността издаването на документ да стане невъзможно.
„Ние не можем да откажем на носител на вещни права издаването на скица. Кадастралната карта на Хасково влезе в сила от 2006 година. През 2007 година на военната агенция по имотите е била издадена скица. От 2009 година обаче сме в мрежа с Агенцията по вписванията. Пристигащите оттам данни се вписват по служебен път, а самата скица нито е документ за собственост, нито пък поражда каквито и да е правни отношения“, коментира след проверка в регистрите инж. Валя Трайкова.
Първоначалният акт за частна общинска собственост в службата по вписванията е от 22 декември 2009 година, след това има поправка само в цената. Посочените правни основания по Закона за общинската собственост обаче са твърде общи. Явно бъдещото съдебно дело ще изсяснява коя от страните има право.
До този момент по случая няма образувана прок*рорска проверка. Според говорителя на Окръжна прок*ратура Павел Жеков обаче течало обследване на Икономическа полиция. „24 часа“ има писмено запитване до ръководството на ОДМВР – Хасково за обекта на проверката и евентуалните констатации, но все още отговор не е получен.
Отношенията между общината и военното министерство от години са деликатни. Бившите казарми в първа и втора градски зони, които не се използват вече близо 20 години, са на площ към 200 декара и продажбата им директно от министерството или пък прехвърлянето им на общината ще осигури десетки милиони както за ведомството, така и за местната икономика.
През това лято МО вече веднъж даде безвъзмедно 5 декара в средноатрактивна градска зона преди най-големия градски парк „Кенана“ в началото на септември т. г. въпреки искането за общо 17 декара терен в района, което бе стопирано от бившия областен управител Румен Данев. Намеренията на общината са там да бъде възстановен възпятия и в песен Хасковски затвор, който да стане музей.
Кметът на Хасково Георги Иванов кара четвърти поред мандат. Той е най-проверяваният градоначалник в България, отличен администратор и едва ли би си позволил по баламски начин да влезе в капани, които му се залгат отдавна и никога не са щраквали успешно.
„24 часа“ успя да издири и купувача на имота. 28-годишният Димо Тошев Димов живее в къщата на родителите си на ул. „Македония“ 69. „Върнах се от гурбет в Испания. Регистрирах се като нуждаещ се от жилище. Къщата ми бе предложена под наем. 2 години го плащах. Прекарах ток, вода, но откраднаха елтаблото. Купих къщата след като се оказа, че като наемател мога да не играя на търг. Теглих заем, за да я платя. Сега събирам пари за ремонт, за да мога да се нанеса да живея. От Вас научавам, че имало проблем. Аз съм спокоен, все пак 2 години съм плащал наем и законно съм си придобил имота“, обясни купувачът Димов.

ЛАПА ЛАПА
ЛАПА ЛАПА
08.11.2012 14:20 14:20

АХ ТОВА СЛАДКО ПЪРЧЕНЦЕ ,,БАНИЦА,, КОЙ ЛИ ЩЕ НАМАЖЕ НА ФИНАЛА…..

хасковлия
хасковлия
08.11.2012 22:16 22:16

Дали не е подпалена нарочно ако е била ипотекирана от някой от спорните собственици да си взме застраховката и после дим да го няма

Back to top button