Водещи новиниРегион

Почетен гражданин на Димитровград стана академик

Почетният гражданин на Димитровград Иван Русчев е сред новоизбраните академици на Българската академия на науките. Неговата област е Хуманитарни и обществени науки.

Най-важните направления в научните и научно-приложните приноси на Русчев обхващат фундаментални проблеми на българското частно право – неговата модификация и кодификация, неотложната нужда от приемане на български граждански кодекс, посочват от БАН.

В центъра на научните интереси на Русчев винаги са били и класически институти на облигационното право – престацията – център през който се разглеждат всички видове облигационни отношения. Особено актуални през последните няколко години, са публикациите по въпросите на изменението на Конституцията, на Истанбулска конвенция, на допустимостта за промяна пола и др., отбелязват от академията.

Останалите новоизбрани академици са Илза Пъжева, Иван Димитров, Христо Найденски, Иван Илиев и Иван Димитров-Гранитски.

Роденият в Димитровград професор по гражданско и семейно право е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специализирал е в Женева и в Брюж. През 2008 г. става професор, а през 2016 г. – доктор на юридическите науки. Той е изграден учен в областта на правните науки, с оригинално мислене, с вкус към дискусионните въпроси и към новите предизвикателства в юридическата наука, се казва при избирането му за член-кореспондент на Българската академия на науките през 2021 г.

Работи в Софийския университет. Като юрист и общественик е носител на много отличия и награди.

Проф. Русчев е удостоен със званието „Почетен гражданин на община Димитровград“ с решение на Общинския съвет от юни 2023 г.

Почетен гражданин на Димитровград е кандидат за академик

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button