Водещи новиниРегион

Борят безводието в хасковски села с допълнителни кладенци

Селата са на воден режим от няколко години

Изграждането на тръбни кладенци за допълнително водоснабдяване на три села предвиждат от ВиК – Хасково.

От водното дружество са внесли уведомление за инвестиционното си намерение в РИОСВ – Хасково.

Кладенец с дълбочина до 100 метра е предвиден за хасковското село Козлец. В момента водоснабдяването на населеното място се осъществява от малодебитни каптирани извори.

През последните 5 – 6 г. в района се наблюдава трайно засушаване и дебитът на изворите значително е намалял. През лятото и есента има режим на водоподаването, както е и през периода юли – август тази година.

Козлец е с 518 жители. Необходимото годишно водно количество е 34 602 кубически метра. От новия кладенец ще се ползват 15 768 кубика годишно, а останалите 18 834 кубика ще са от каптираните извори, допълват от ВиК.

Един тръбен кладенец с дълбочина 48 метра ще се изгражда за водоснабдяването на хасковските села Широка поляна и Николово. Сега водата на Широка поляна идва от малодебитни каптирани извори, а на Николово от един шахтов кладенец.

Заради трайното засушаване Широка поляна от години е на воден режим през лятото и есента, а водата от кладенеца в Николово не е годна за пиене заради високо съдържание на манган. След изпълнението на новия водоизточник съществуващият шахтов кладенец ще бъде консервиран.

В Широка поляна живеят 350 души, а в Николово – 227. Необходимото годишно количество вода за двете села, което ще осигури новият тръбен кладенец е 41 172 кубически метра.

Последната справка на ВиК показва, че на воден режим са още хасковското село Мандра, маджаровското Ефрем и тополовградските Каменна река и Доброселец.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Щон
Щон
26.09.2024 15:16 15:16

Колкото нови кладенци да.се пускат Хасково и селата от областа пак ще бъдат на сухо ако не се смени бандитското и некадърно ръководство на ВиК администрацията се пука по шевовете,пенсионери колкото щеш само хора които да вършат работа няма

....
....
26.09.2024 23:31 23:31

А в с. Конуш половината село от години наред няма вода ама иначе я направиха 5 лв на кубик

Back to top button