Водещи новиниХасково

Хасковска област е на дъното по иновационен потенциал в страната

Индексът на иновационния потенциал за региона е 35.19, при 1 032 за лидера София

Хасковска област е в групата на икономическите центрове в страната с ниско ниво на иновационен потенциал, сочи анализ на Института за пазарна икономика.

Индексът на иновационния потенциал за региона е 35.19, при 19.47 за Кърджали, а лидер е София с 1 032.

16 са основните икономически центрове в България, обединяващи общини на база икономическа активност и връзки на пазара на труда. Те обхващат 74% от населението и създават 80% от добавената стойност в страната.

ИновацииИновационният потенциал е оценен чрез композитен индекс, съставен от девет индикатора, включително дял на висшистите, научна продукция и разходи за развойна дейност. Индикаторите са нормализирани и се изчисляват за всяка община и след това за целия икономически център, уточняват от института.

София е водеща с индекс на иновационния потенциал, надхвърлящ 1000 пункта, което я поставя далеч пред останалите центрове като Пловдив и Варна. Връзката между икономическото развитие и иновационния потенциал е подчертано силна, като основните фактори, допринасящи за резултата на София включват наличието на университети, развита ИКТ инфраструктура, значителен брой заети в иновационни сектори, както и голям брой регистрирани патенти и други форми на интелектуална собственост. Научната продукция в столицата също е значително по-висока в сравнение с другите градове, се казва още в анализа.

София-Перник-Ботевград е единственият икономически център с висок иновационен потенциал, като стойността на индекса е три пъти по-висока от тази на втория по големина център – Пловдив-Марица-Раковски. Варна-Девня също се откроява, но с по-ниска стойност на индекса. Останалите икономически центрове, като Благоевград, Велико Търново и Русе, показват среден или нисък иновационен потенциал.

Разпределение икономическите центрове според оценката на потенциала за иновации

Ниво на иновационен потенциал Икономически център  
Високо ниво на иновационен потенциал София-Перник-Ботевград
Средно-високо ниво на иновационен потенциал Пловдив-Марица-Раковски Варна-Девня
    Средно ниво на иновационен потенциал Благоевград Велико Търново Плевен Шумен Загоре Русе-Търговище-Разград Севлиево-Габрово Бургас-Несебър
    Ниско ниво на иновационен потенциал Сливен-Ямбол Пазарджик Хасково Кърджали Козлодуй

Населението с висше образование и наличието на университети са ключови фактори за иновационния потенциал. София има най-голям дял на висшисти – 38% от населението, докато в други градове като Кърджали и Сливен този процент е значително по-нисък. София също така води по брой докторанти и научни публикации, следвана от Пловдив и Варна, отчитат от ИПИ.

Компаниите във високотехнологичните сектори на икономиката са съсредоточени основно в София, където се създава 84% от добавената стойност в тези отрасли. Варна и Пловдив също имат известен принос, но далеч по-малък. На национално ниво разходите за научноизследователска и развойна дейност достигат 1.27 милиарда лева през 2022 г., като 75% от тях се генерират в София, завършва изследването.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Чудомир
Чудомир
27.09.2024 15:32 15:32

Да не забравяме 16 годишното управление на Бащицата.

Републиканец
Републиканец
27.09.2024 15:45 15:45

Аскюю и вилаета са много западнали.Чак Северът ни изпревари.

Стоян
Стоян
27.09.2024 19:57 19:57

Който иска нормален живот в Хюстън съветвам да се насочи към работа през интернет т.е хоум офис или ако разполага със знание и кеш, единствено може да се действа занаятчийска работа – захванете се със собствен бизнес, работете за себе си. Всичко друго е бош лаф. Изглед за по-добро бъдеще в града при таз мафия, беззаконие и картел – едва ли. За бога, не работете за местните дерибеи. Докато сте млади, сменете града или ако нищо не ви задържа, най-добре емигрирайте за да си подсигурите бъдещето, щото иначе сте вързани от-до платежно всеки месец. Осигуровки също минимални, щета за вас и бонус за чорбаджията.

Back to top button