Хасково

Работниците, които ремонтират общината – без заплати и без трудови договори

ПротестътРаботниците на разградската фирма „Нов дом“, които правят ремонт на сградата на община Хасково, не са получавали заплати от близо два месеца и дори нямат трудови договори, алармираха те на спонтанен протест на работното си място днес.

20-тината мъже се събраха пред сградата на администрацията с искане шефът на разградската фирма „Нов дом“ Светлозар Колев да каже кога ще си получат обещаните пари.

На събирането стана ясно, че за пета поредна седмица строителите си търсят заплатите и пратите за извънреден труд, но насреща получават празни обещания. Днес управителят Светлозар Колев за пореден път гарантира, че следващата седмица парите ще бъдат изплатени.

Протестът

Светлозар Колев

С работниците съм се разплатил до края на август. Сметките на фирмата сега са запорирани и това е причината за забавянето на парите“, обясни Колев.

Той допълни, че е подизпълнител на обекта и фирма „Енемона“, с която има сключен договор е изрядна в плащанията си. „Нов дом“ обаче дължали 20 000 лева ДДС към НАП, закъснели с внасянето на данъка и от Приходната агенция им запорирали сметките. Така работниците останали без заплати.

„Договорил съм се с Офиса на НАП в Разград, че ще удържат по 30% от всеки превод по сметката на фирмата до издължаване на ДДС-то. Така от следващата седмица сметката ще бъде отпорирана и най-късно в сряда протестиращите ще получат  заплатите си“, обеща управителят на „Нов дом“.

ПротестътРазговорът между работниците и Светлозар Колев по време на протеста на няколко пъти надмина добрия тон. Колев дори отправи заплахи към двама от присъстващите, че ще ги уволни дисциплинарно, защото уронвали престижа на фирмата. Работниците от своя страна заявиха, че това няма как да стане, тъй като те работят без трудови договори.

„Искаш ли да отида и да взема документите и да ти покажа, че имаш договор“, попита шефът на „Нов дом“. На тази провокация единият от работниците отговори, че дори няма документи за самоличност и няма как да има договор. Друг от протестиращите предложи „който има договор да си вдигне ръката“. Нито един от работниците не го направи.

ПротестътСлед тази сцена шефът на разградската фирма си тръгна, обяснявайки, че му е била правена проверка от Инспекцията по труда и единственото констатирано нарушение е било, че работник бил без каска. Колев ще се върне отново следващата седмица, а на обезверените работници не им остава нищо друго освен да се надяват тогава шефът на „Нов дом“ да носи със себе си неизплатените заплати.

Haskovo.info припомня, че ремонтът на сградата на общината започна през юли. Стойността му е 1 милион и 600 хиляди лева. Парите се влагат от фирма „Енемона“ и ще бъдат изплатени от общината през следващите 7 години със средствата, спестени от отопление, благодарение на ремонта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

13 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.11.2012 21:01 21:01

Тоя от Разград май май от махалата?

dimitar
dimitar
12.11.2012 14:09 14:09

Spored men tazi firma „Enemona“ e mafiotska firma. Az sushto rabotih 2 meseca v tazi firma , i sushto taka bqh ot chakashtite za pari, v prodaljenie na 1 mesec. Na men nemie qsno edno ? kak moje Kmetut da dopusne takiva mafioti go izlagat, te trqbva da se oshtetqt ne samo che daljat pari na rabotnicite, no i ne skluchvat dogovori. Ni nai malko gi osigorqvat s vsichki nujni neshta kato rabotno obleklo, instromenti, mnogo lipsvat tam ochela za zavarqne maski vsushtnot te ni zadaljavaha da si kopuva me ot aptekata .

Анонимен
Анонимен
11.11.2012 20:48 20:48

Дотам ни доведоха, че вече приемаме за норманли заплатите да закъсняват, защото фирмите нямат пари. Има бизнесмени, които с години не могат да си получат заработените пари от други фирми и всичко това става с благословията на държавата

Коста
Коста
11.11.2012 15:19 15:19

Странно е, колко малко коментари има по този сериозен проблем,който почна да става Масов почти във всяка голяма фирма !

човека
човека
10.11.2012 19:15 19:15

Парите ми!!!!!!!!

Анонимен
Анонимен
10.11.2012 17:15 17:15

Айдеее,ливадо с ливадата ти,зае*и речника.Гледай кмета какво ударче е направил пак,в Хасково няма фирми та Разград аъъ?Ебат Узунжовския боклук,тоя взе всички за мезе.Айде сега на ход е ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ,П.Петров да го подхваща и да го карат на мястото му…

аз
аз
10.11.2012 9:26 9:26

уро̀нвам

Тълковен речник
уронваш, несв. и уроня, св.; какво. Накърнявам, засягам. Уронвам престижа. – уронвам се/уроня се. Накърнявам се, засягам се.

аз
аз
10.11.2012 9:24 9:24

удържам
удържаш, несв. и удържа, св.
1. Какво/кого. Едва успявам да държа нещо тежко. С мъка удържам тежкия куфар.
2. Какво/кого. Едва успявам да спра нещо силно, бързо; задържам. Едва удържам колата по надолнището. Удържам го да не си подаде оставката.
3. На кого/на какво. Успявам да противостоя; издържам. Платната едва удържаха на вятъра. Не можах да удържа на натиска.
4. Задържам част от сума; правя удръжка. Удържа пари за заема. – удържам се/удържа се. Сдържам вътрешен напор, желание. Едва се удържах да не избухна. Удържам се да не се изсмея.
? Удържам/удържа обещание/дума. Спазвам, изпълнявам обещанието си.

аз
аз
10.11.2012 9:22 9:22

Одържат
Оронват

45
45
10.11.2012 2:47 2:47

Ох,тези Енемона дължат на частни фирми, с които работят една камара пари!

zlatina
zlatina
09.11.2012 22:05 22:05

to pak edin remont ..kato turski konak e! Tolkpz li njamashe neshto po BG ?

Анонимен
Анонимен
09.11.2012 21:34 21:34

Как така толкова работници без договори ремонтират властта. Къде спят инститециите!!!

Анонимен
Анонимен
14.11.2012 17:18 17:18

platiha a nqkoi hora a koito da im zatvorqt ustata a a drugi pak obe6taniq do koga se pitam…………….

Back to top button