Регион

Лековита вода, предсказана от баба Ванга, потече в Динево

ЧешматаЛековита вода, предсказана преди много години от баба Ванга, потече отново в хасковското село Динево благодарение на семейство Атанасови. Само за два месеца те изградиха каменна чешма и каптираха стар извор, за да потече пак в Динево лековитата вода.

Инициатори на идеята са синовете на Филю и Тодорка – Иван и Наско. Случайно вуйната на майка им – 85-годишната баба Латка от селото им разказала за лековитата вода. Преди много години, когато още била дете, прабабата на Тодорка Атанасова отишла по здравословни причини при баба Ванга.

ЧешматаКогато разбрала, че е от Динево, пророчицата обяснила, че в селото има лековита вода. „Не сте ли забелязали, че когато стопаните приберат реколтата и с каруците тръгнат да се прибират към село има едно място, където всичко кръгло – дини, тикви пада на земята и започва да се търкаля. Там е лековитата вода“, казала баба Ванга.

Жената се върнала в село, разказала на всички какво е научила, но никой не й повярвал. Тогава тя сама наблюдавала стопаните откъде минават с каруците и какво се случва по пътя им. Така открила мястото.

Прабабата на Тодорка Атанасова сама започнала да копае и за изненада на всички открила лековитата вода. „Тогава в селото започнаха да идват хора от цяла България“, разказа баба Латка. Нищо, че била дете и до ден днешен ясно си спомня, че около чешмата всички дървета и храсти били окичени с дарове от хора, на които водата е помогнала – болни оздравявали, а неми проговаряли, спомня си 85-годишната диневка. Хората дори нощували там, докато им дойде ред да си налеят от лековитата вода.

ЧешматаС годините обаче мястото, откъдето извира водата се запушва и лишава много нуждаещи се от лековитите си качества. И така години наред, докато Иван и Наско не се впечатляват от историята на баба Латка.  С помощта на родителите си намират мястото, построяват чешма, от която вече тече от лековитата вода, предсказана от баба Ванга.

Вчера чешмата бе открита официално. Тържествен водосвет отслужи отец Златко. Чешмата е дело на трима майстори – приятели на Иван и Наско. „Вярваме, че който построи чешма прави голям хаир, а тази е по-особена, тъй като е проракувана от Ванга“, казаха за Haskovo.info инициаторите. Те се надяват лековитата вода да помогне на много нуждаещи се, така както някога е било.

Чешмата

баба Латка (втората отляво)

Чешмата

Все повече и повече хора идват да си налеят вода от чешмата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
12.11.2012 13:48 13:48

Браво на Атанасови! Живи и здрави!

Анонимен
Анонимен
12.11.2012 22:22 22:22

Бог да ги благослови!!!

Петко Стойчев ВиК Хасково.
Петко Стойчев ВиК Хасково.
13.11.2012 11:01 11:01

Сега е наш ред,ще и сложим водомер,ще я пуснем на търг и който даде повече манги той ще се блажи,не може така без парички,не можее.

Kondio
Kondio
07.09.2017 13:00 13:00

Da vi eba maikata na vas

GOST 3
GOST 3
14.11.2012 19:13 19:13

A KAKVO LEKUVA TAZI VODA ??

GOST 3
GOST 3
14.11.2012 19:14 19:14

NIKADE NE PROCHETOH !!

Анонимен
Анонимен
16.11.2012 7:39 7:39

очи и стомах до колкото знам

Мариана Калайджиева
Мариана Калайджиева
09.09.2017 17:44 17:44

Браво на хората изградили чешмата Бъдете благословени

Back to top button