Водещи новиниЛюбопитно

Показаха за първи път знамето на свиленградските опълченци

Знамето на Свиленградската доброволческа дружина „Балканци“ към Македоно-одринското опълчение в Балканските войни може да се види в експозицията на Общинска библиотека – Свиленград.

Изложбата е представена по случай празника на града – 5 октомври, и съдържа още фотографии на доброволци, копия на документи и исторически книги по темата. На откриването й присъства кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, съобщават от общината.

Знамето на „Балканци“ е едно от малкото запазени оригинални опълченски знамена. То е закупено от частна колекция от местен родолюбец, който го дари на нашата библиотека в края на 2023 г., каза главен експерт Дарина Костадинова, при представянето на изложбата. Историческата реликва се излага за първи път пред публика.

ИзложбаЗнамето е с размери 90х75 см, изработено е от тъмнозелен копринен плат, обшит и извезан с копринени конци. Върху цялата лицева страна е избродиран надпис: Доброволческо дружество „Балканци” 1912-1913 г. гр. Свиленград, а на обратната страна надписът е: „Съединението прави силата”. Над него е извезан изправен коронован лъв, обърнат към външната страна на знамето. Не е известно кой го е изработил. Предполага се, че това е станало по време на сформиране на дружината. Освен официалното знаме на опълчението, всяка дружина има свое знаме с името на града, от който са доброволците.

Населението от Свиленградския край взема активно участие в бойните действия на Македоно-одринското опълчение. По документи от Централния военен архив доброволците от Мустафапаша и Мустафапашанска околия са 155 души. От тях 115 са от града, а останалите 40 от селата. Те са били разпределени в почти всички 12 дружини на опълчението, като най-много са в 10-та Прилепска дружина – 39 души, и в 5-та Одринска – 27 души. За освобождаване на Отечеството 38 опълченци от Свиленград са наградени с ордени и медали.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button