Водещи новиниРегион

Тополовград с номинация за еко награда

Инициативата на Българска фондация „Биоразнообразие“ и община Тополовград за възстановяване на чешми, изграждане на поливни системи и създаване на условия за микровлажни зони в района на село Орешник е номинирана за „Годишни награди за биоразнообразие и климат“.

В района на сакарското село бе направена реконструкция и ремонт на водопреносната мрежа на 4 крайпътни чешми, за което Haskovo.info писа. 6 домакинства бяха подпомогнати да изградят капково напояване в градините си, така че да се справят с тежката суша, използвайки по-малко вода. Публикуван бе за ползване и наръчник тип „направи си сам“ за изграждане на капково напояване.

Всичко това бе направено, тъй като районът на Сакар планина и Югоизточна България е един от най-сухите в България. Пресъхването на водоизточниците е предизвикателство за хората и природата в региона. На държавно ниво все още не съществува проучване и оценка на ключовите микровлажни зони, които следва да се опазят, но малките водоеми имат голямо значение за жизнения цикъл на някои организми. Чешмите дават вода и на хората, и на селскостопанските животни, а също на дивата природа, обясняват природозащитниците.

„Годишните награди за биоразнообразие и климат“ за 13-ти път ще покажат най-значимите примери за изминалата година и ще насърчат всички, които обичат природата и превръщат опазването й в своя мисия.

Община Тополовград е номинирана в категория „Инициативи с локално значение“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button