Водещи новиниХасково

Астрономическата обсерватория чака нови телескопи и надуваем планетариум

Астрономическата обсерватория при хасковския Младежки център очаква нови телескопи, камери и надуваем мобилен планетариум.

Придобивките ще се закупят по проекта за санирането на Младежкия център, който трябва да приключи до 2 г. Освен мерките за енергийна ефективност, които предвиждат подмяна на отоплението и климатизацията, се предвижда изграждането на асансьор до покрива на сградата, където ще има купол с телескопите за наблюдение, разказа ръководителят на обсерваторията Йоанна Кокотанекова.

В централното фоайе на Младежкия център беше открита фотоизложбата „Първи изображения от новия телескоп в Национална астрономическа обсерватория – Рожен“ последвана от лекцията „Изкуството да заснемеш тайните на Вселената“ на гл. ас. д-р Милен Минев от Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

АстрономияИзложбата представя 19 изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп в Националната астрономическа обсерватория Рожен. Сред впечатляващите кадри са на планетата Юпитер и на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах, като известните „Стълбове на сътворението“ в мъглявината Орел на съзвездието Змия. Автор на фотографиите е астрономът д-р Милен Минев, а обработката им е осъществена от астронома Емил Иванов, който е и известен оперен изпълнител.

АстрономияНовият 1,5-м телескоп на Рожен е най-новата придобивка на учените от Института по астрономия с НАО – БАН. Неговото изграждане продължи близо 2 години, а официалното му откриване се състоя на 1 юли 2023 г.

АстрономияРазвитието на обсерваторията на Рожен продължава със завършването през 2025 г. на първата българска станция на паневропейския радио телескоп LOFAR и свързването й към останалите 53 станции, които са разположени в различни европейски държави.

Изложбата гостува в Хасково по покана на Астрономическата обсерватория към Младежкия център. Тя се провежда в Международната седмица на астрономията – 7 – 13 октомври, Международната космическа седмица – 4 – 10 октомври и Глобалния проект на Международния астрономически съюз „100 часа Астрономия“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button