Хасково

Отечественият съюз дарява камбана на храма „Св.Св.Константин и Елена“ в Одрин

ОдринДарителска кампания за поставяне на нова камбана в българската църква „Св.Св.Константин и Елена“ в Одрин започна Отечественият съюз. Инициативата е на хасковската структура, каза Маргарита Минчева, председател на областната организация.

Поводът за родолюбивата инициатива е 100 годишнината на Одринската епопея и наскоро навършилата се 70-годишнина на Отечествения съюз. Всички формалности по реализиране на идеята са уточнени със Св.Синод, Дирекцията по вероизповеданията към МС, Министерството на външните работи, Генералното консулство на България в Одрин.

Сдружението с нестопанска цел „Отечествен съюз“, приемник на някогашния Отечествен фронт, е тиражирало картички със снимка на храма, които вече се разпространяват в цялата страна срещу 10 лв. Очаква се в кампанията да се включат с дарения институции, организации, фирми.
Камбаната ще излее специализира фирма в Пловдив. Майсторите ще настроят нейния звън в синхрон с  другите четири камбани на достолепния одрински храм.

Мястото на новата камбана ще бъде определено от специалисти от турската фирма, разработила и изпълнила проекта за реставриране на църквата през 2008 г. Там вече са готови с вариантите за монтиране на новия християнски символ.

ОдринЦърквата „Св. св. Константин и Елена“ е построена е през 1869 г. за по-малко от седем месеца и е ярка илюстрация на православната архитектура от онова време. Тя е издигната със средства на българската общност в града и е била средище за духовния живот на православните в този край на Османската империя. След Балканската война сградата е била изоставена, а по-късно разграбена и опожарена.

През 2008 г църквата беше изцяло възстановена в антентичния и вид по стари снимки и документи. Средствата за реставрацията отделиха българската държава, общини, тракийските дружество и много граждани. През 2010 г. в двора на църквата бе открит паметник на Антим I, пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия.

Предвижда се освещаването на новата камбана да стане на Кръстовден догодина с тържествена церемония и в присъствието на множество български групи. Тогава се навършват 5 години от откриването на възстановения храм „Св. Св. Константин и Елена“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button