Хасково

Йовелина и Христо от ПМГ със стипендии от „Американска фондация за България“

УченицитеДванайсетокласничката Йовелина Зинкова и единайсетокласникът Христо Христов от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково получиха стипендии за изявени ученици от „Американска фондация за България“. Те са класирани сред кандидатите в раздел математика и природни науки.

Претендентите за подкрепа от „Американска фондация за България“ представят план за работа през учебната 2012/2013 г., в който описват курсове и състезания , свързани със силните им дисциплини, и целите, които си поставят да постигнат. В пакета от документи те прилагат и копия от дипломи и грамоти, получени през последните две учебни години.

Йовелина Зинкова е кандидатствала за стипендия с постиженията си в сферата на астрономията. Сред призовете, с които тя се гордее е ІV място на международния конкурс „Catch a Star“ и ІІ място на националната олимпиада по астрономия, където се представя с доклад за Слънчевия часовник в село Могилица. Дванайсетокласничката е участник в Националната конференция по астрономия и носител на ІІ място от конкурса „Ловци на небесни съкровища“.

Христо Христов е спечелил журито с постиженията си в сферата на Математическата лингвистика. „По тази дисциплина няма много състезания през годината, но на първото състезание миналата година станах ІV в  България, а отборно се класирахме трети.“, разказа за Haskovo.info единайсетокласникът. По-късно Христо става и част от разширения състав на националния отбор на България, който представя страната ни на международни състезания.

Двамата възпитаници на ПМГ „Акад. Боян Петканцин“ ще получават 10 месеца по 75 лева на месец стипендия. Йовелина и Христо бяха категорични, че ще вложат парите отново в образование.

„Американска фондация за България“ е основана от трима млади българи. Дейностите и програмите се финансират от дарения, направени в САЩ. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button