Водещи новиниЛюбопитно

Заснеха красиво северно сияние от Хасково

Астрономите Йоанна и Димитър Кокотанекови заснеха снощи северното сияние от Хасково.

Снимките са направени между 22:00 и 03:00 часа на север от парк „Кенана“ към Клокотница.

Наблюдението на красивото небесно явление от Хасково не е прецедент. Кокотанекови са снимали сиянието на 20 ноември 2003 г., както и на 3 ноември миналата година.

Северно сияниеСеверното сияние се дължи на много силната магнитна буря, която обхвана Земята вчера. Малко след 18 ч. българско време апаратурата в Геомагнитна обсерватория Панагюрище е регистрирала резкия скок в стойностите на магнитното поле. В планетарен мащаб бурята е от категория G4 – много силна, но на територията на нашата страна измерените вариации са с една степен по-ниски, уточняват от БАН.

Пикът на смущенията е регистриран малко след полунощ, като се очаква до края на седмицата полето да се нормализира.

Магнитни бури от този клас се регистрират сравнително рядко – една-две годишно. Последната такава буря беше наблюдавана през май, когато част от северното сияние беше видима и от територията на нашата страна. В момента също има условия красивите светлини да бъдат видими доста по – на юг от полярната област, допълват специалистите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button