Хасково

Денят на християнското семейство събра три поколения на едно

ПразникътТри поколения хасковлии се събраха днес, за да отбележат заедно Деня на християнското семейство.

Домакини бяха потребителите на Дневния център за възрастни хора. Те посрещнаха своите гости от школата по Етнография към Младежки център и малчуганите от дом Надежда с традиционна за празника пита.

ПразникътВъзпитаниците от дома бяха приготвили изненада за възрастните дами – стихове и песни, които са научили в детската градина.

Децата от школата по Етнография бяха направили сами сладки, с които почерпиха всички за празника.

За финал 18-годишната Ани и 81-годишната баба Калинка направиха музикален мост между поколенията. Двете изпълниха родопската песен „Абре юначе каматно“ и накараха всички да замлъкнат пред прекрасния глас на тийнейджърката и невероятния ентусиазъм на възрастната жена.

ПразникътБългарската православна църква отбелязва 21 ноември като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж. По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Традицията гласи, че масата на днешния ден трябва да остане неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Д.Г.
Д.Г.
27.11.2012 18:44 18:44

Похвално за дневния център!Интересно,различно,топлещо.

Back to top button