Водещи новиниЛюбопитно

Книга за интеграцията на бежанците представиха в Хасково

„(Не)възможната интеграция на бежанците от Близкия изток в България (2013-2019)“ е новата книга на д-р Йелис Еролова, главен асистент в Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, която бе представена в Хасково.

Домакин на събитието бе Областният съвет на БЧК, чийто директор Минка Мечеринкова сподели проблеми, свързани с оказването на хуманитарна помощ на центровете за бежанци в Харманли, Любимец и Пъстрогор. Участваха представители на община Хасково, Регистрационно-приемателен център -Харманли, доброволци.

„Посвещава се на бежанците, които градят нови домове далеч от родините си“, пише авторката. В своя труд тя подробно разглежда съвременната национална политика и законодателство в областта на убежището и бежанците, обществените нагласи и инициативи.

В главата „Локални обществени нагласи и реакции спрямо бежанците“ специално внимание е отделено на Харманли. В периода 2017 – 2019 г., когато броят на чужденците превишава 3 000 души, там са осъществени научни наблюдения, дискусия, интервюта с жители на града. Анкети показват, че хората допускат интеграцията на бежанците, но при условия, свързани с числеността им.

КнигаД-р Еролова цитира негативни изказвания на високопоставени държавни служители, експерти и политици, в които бежанците се определят като изчадия, сган, канибали, диваци. Не винаги точни и обосновани са изводите в медийното отразяване на бежанците. Внушенията на национални медии чрез заглавия, репортажи, новини, филми съдържат негативни препратки към бежанците от Близкия изток, посочи тя.

Изследователката посочи случая с британската гражданка Сейди, която се включва в доброволчески дейности още в началото на създаването на бежанския лагер в Харманли. Между 2014 и 2023 г. тя организира училище за децата с помощта на майка си, като го финансира сама. Сейди и майка й Джил получават признание не само от бежанските деца и техните родители, но и от краля на Великобритания Чарлз III, който ги награждава с ордена на Британската империя за хуманитарната им подкрепа. В българските медии тази награда е отразена скромно, отбелязва авторката.

Д-р Йелис Еролова е завършила история и етнология в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е специалист по етнически общности и съвременни миграции от и към България.

„Книгата „(Не)възможната интеграция на бежанците от Близкия изток в България (2013 – 2019)“ е първото цялостно, комплексно и многоизмерно изследване, посветено на проблема за интеграцията и мястото на бежанците в българското общество“, гласи оценката на научния рецензент доц. д с н Албена Накова-Манолова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Манго
Манго
16.10.2024 20:45 20:45

Платената етнографка реши проблема, българите да ги няма

Back to top button