Хасково

50 празни маси на площада в Хасково срещу забраната за пушене

ПротестМалко след 15 часа централният площад в Хасково започна да прилича на кафене. Причина за това станаха близо 50 маси, които собственици на заведения от града подредиха пред сградата на областната администрация. По този начин те протестираха срещу забраната за пушене на закрито.

За минути над 100 души – персонал на заведенията и случайни минувачи се събраха, за да станат част от недоволството срещу дискриминационната според тях забрана. Тя влезе в сила през юни, а последствията от нея започват да се усещат едва сега, след като времето застудя.

ПротестСамо за месец и половина вече има фалирали заведения, а работата във всички останали е спаднала драстично в сравнение с миналата година, отчете председателят на регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Хасково Стойчо Ганашев.

В повечето заведения вече са освободили поне 20% от персонала, а масовите съкращения тепърва предстоят, заявиха собствениците на заведения. Това е във вреда на всички, особено във времена на икономическа криза, категорични са те.

ПротестПразните маси на площада – символ на празните места в заведенията след влизане в сила на забраната, привлякоха вниманието на голяма част от минувачите. И пушачи, и непушачи се обединиха около мнението, че това е ненужна мярка и че предишното решение за отделни зали е било възможно най-удачния вариант. Бизнесмените посочиха за пример повечето държави в Европа, където тотална забрана няма.

Някои пушачи бяха доста крайни в позицията си. Те предложиха да се забранят алкохола и мазните меса като вредни за здравето. Малко бяха тези, които одобряват забраната за пушене. Според тях така в заведенията било много по-приятно.

Видео Вижте какви са последиците от забраната
Видео Вижте видео репортаж от протеста

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.11.2012 4:57 4:57

taka trjabva da si ostane!da ne se pushi,kakto e v cjala evropa! zasto trjabva da se trovjat neposha4ite! vie oligofreni li ste! otidete i vigte kak e navan izvan bg,maloumnici!!!

Анонимен
Анонимен
23.11.2012 8:24 8:24

Пушачите сме крайно нахални, за да искаме и другите, които не пушат да споделят нашият порок. Много по-приятно е когато заведението не е задимено. Нищо няма да ни стане да излезненм за 5 минути да изпушим по една цигара. Но ни трябва време да свикнем с промяната. Ако толкова заведенията искат клиентите им да имат възможност да пушат, могат да преустроят заведението в частен клуб, където се влиза с пропуски. Има на много места такива примери.

Анонимен
Анонимен
23.11.2012 8:59 8:59

До първия гост: Понеже си позволяваш да наричаш хората малоумници, да ти кажа, че малоумен си единствено ти. Има 5-6 държави на кръст, където има подобна тотална забрана. Навсякъде другаде в Европа се пуши в заведения. А непушачите като не искат да се тровят, да не влизат в залите за пушачи, а са в тези за непушачи. Айде стига изкривена простотия и да се правим на по-католици от папата.
До втория гост: Въобще не сме нахални пушачите. Искаме да има отделни помещения за пушачи и за непушачи, така че не пречим на никого. И не е вярно, че няма да ни стане нищо да излезем. Пушенето с кафето или съотвентата друга напитка е част от удоволствието и не може да се замести от излизането навън, иначе се губи цялата идея на ходенето на завенедие.

mona
mona
23.11.2012 9:56 9:56

Пушачите – слаби, жалки и нещастни хора.
Един щастлив, интелигентен, уважаващ себе си човек, притежаващ елементарна здравна култура не би посегнал към цигарите.

stefan
stefan
23.11.2012 11:35 11:35

pushachi i nepushachi.? 🙂 pushachite trovete se kakvoto iskate si pravete jivota si e vash no nikoi ne vi dava pravoto da trovite jivota na chovek do vas ili na deteto v vkashti. bilo goliam kef cigara i kafe, smeshno, tragichno e kogato procenta e goliam da podkrepiat tazi tapa misal.

Анонимен
Анонимен
23.11.2012 12:20 12:20

До третият гост.на всичкото това отгоре нещете ли и нещо отдоло аъъ,ха,ха?

abv
abv
23.11.2012 14:00 14:00

POSO4ETE EDNO FALIRALO ZAVEDENIE V HASKOVO,ZA6OTO AZ NE SE SE6AM ZA TAKOVA!NAVSQKADE E PALNO,NAVSQKADE SA 4YPKI I 4ALAMI!ODOBRQVAM NAPALNO ZABRANATA,A I SOBSTVENICITE MOGAT DA STANAT PO-KREATIVNI,ZA DA PRIVLI4AT POVE4E KLIENTI V ZAVEDENIQTA SI!

Анонимен
Анонимен
24.11.2012 4:07 4:07

do tretijat gost:to se vigda koi e maloumnika!vig kakvi sa ostanalite komentari,a i mnogo drugi hora razsagdavat po tozi na4in!sto se otnasja za tova kade se pushi v evropa to ne sa 5,6 dargavi,a mnogo pove4e,no javno ne si izlizal nikade izvan bg! a horata kakvi sa v tezi dargavi..a? prosto sa evropeici!!! a tuka v bg -v haskovo,mai hodime po zavedenijata,za da ni vidjat kolko sme interesni?s cigara v raka izglegdame po/umni i inteligentni/,a vsastnost snobari,grandomani i t.n. vsashnost v istinskata evropa otdavna ne e moderno,a naprotiv da se pushi!! za vredata da ne govorim!!! a i primera za podraganie na decata?!vsjako 2 dete pushi ot ranna vazrast?!!mnogo zdravo pokolenie,njama sto?!zatova nasta bg e na edno ot parvite mesta po rakovi zaboljavanija!!! tova sa faktite,a istinata ne ni ottarva!!!taka,4e koito njama volja da otkage tazi otvrat,neka da ne trovi drugite okolo nego, a da se trovi navan,kadeto njama naokolo drugi hora-nepusha4i!!! ina4e to naistina ste e maloumnik!! ve4e mnogo hora v bg otkazaha cigarite poradi mnogo pri4ini-finansovi i t.n.neka da ne se trovim nas i nashite deca?!!!

Back to top button