Хасково

РИО: Учителите в Механото не могат да идентифицират проблемни ученици

ПГМЕТ - ХасковоУчителите в ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ в Хасково нямат необходимите познания и нагласата да идентифицират проблемните ученици. Това е констатирала проверката на Регионалния инспекторат по образование, съобщи за Haskovo.info експертът Иван Ванчев.

Проверката беше назначена, след като ученички от гимназията се оплакаха, че учителят им по физика Тодор Камов ги опипвал.

Учителите са знаели за оплакванията на учениците, виждали са, че отсъстват от часовете по физика, но не им е направило впечатление. Не се е реагирали адекватно – не са уведомили ръководството и педагогическия съветник“, коментира експертът.

Затова от Регионалния образователен инспекторат са препоръчали на ръководството на училището да организира обучение за педагогическия колектив, за да могат преподавателите да разпознават проблемните ученици и децата в риск. Възпитаниците на школото също ще трябва да бъдат обучени в посока да познават правата си и институциите, към които могат да се обърнат за съдействие при необходимост.

„Препоръчали сме още да се разпишат ясни правила за комуникация по линията ученик – родител – класен ръководител/учител – директор.“, каза още Ванчев.

Въпреки констатацията, че учителите не могат да работят с проблемни ученици, комисията от инспектората е установила, че седемте ученички, които са заявили, че са станали жертва на сексуален тормоз от страна на Камов, не са проблемни. Според докладна на Агенцията по закрила на детето все пак те произхождали от проблемни семейства. Някои от тях дори ставали свидетели на побоища в домовете си.

ПГМЕТ - ХасковоНе успяхме да достигнем до извода, че децата са от една обща група или пък, че са приятелки. Затова не можем да твърдим, че е имало заговор между тях“, каза още Ванчев. Той допълни, че личното му мнение по случая е, че  учителят по физика Тодор Камов не е виновен. „Не съм убеден, че в действията му е имало умисъл или оказване на тормоз“, коментира още експертът.

Той допълни, че през годините Камов е бил учител по физика и други школа в града, както и експерт по физика в Регионалния инспекторат и оплаквания или сигнали срещу него не са подавани.

След избухването на сигнала проверка по случая направи и полицията. От там съобщиха, че униформените също не са открили доказателства, които да сочат, че децата са станали жертва на насилие. Такава констатация няма и в заключението на Агенцията по закрила на детето.

Законът обаче задължава институцията да уведоми прокуратурата за резултатите от действията. По този повод е образувана  преписка, с която е даден едномесечен срок полицията да направи проверка по случая. „Ще се извърши отново проверка и към нея ще прикрепим и предишната полицейска преписка, според която няма данни за престъпление“, заяви говорителят на полицията Нина Николова.

Междувременно със седемте момичета от гимназията започват работа психолози от центъра за обществена подкрепа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
крокодил............
крокодил............
23.11.2012 15:46 15:46

Браво на инспектората измиха си ръцете! Пратете ги на тим билдинг със спа терапия да се обучат учителите как да разпознават проблемни ученици.

Петров
Петров
23.11.2012 16:19 16:19

В това училище май никой не реагира адекватно

мики
мики
23.11.2012 17:14 17:14

Аман от тва механо бе, от много време четем само за механото- един куп дивотии и е крайно време някой да поеме отговорност за нещата които се случват там!

to6o44 /T.Stratiev/
to6o44 /T.Stratiev/
23.11.2012 19:49 19:49

Този, който трябва да поеме отговорност вече е пенсионер. Но несериозно изглеждат обясненията, че учителите нямат качества да разпознават проблемните ученици. Всеки правоспособен учител е положил куп изпити по педагогика и психология за да може да реагира на различни ситуации с проблемни ученици. А и в това училище има доста учители с по-висока квалификация /старши, главен и т.н./. Така че строга дисциплина и отговорност от всички – това е тайната на успеха. Друг е въпроса, че това вече не е никакъв Механотехникум, такъв като този, който сме завършили ние преди 50 години.

Тони
Тони
23.11.2012 23:12 23:12

Проблеми има, но защо журналистите не дават трибуна на коментари, които не споделят тяхната теза. Журналистите от Хасково нет ми спряха два коментара където показвах, как те са излъгали охранителя на гимназията, а се оплакват от него.

Анонимен
Анонимен
24.11.2012 0:31 0:31

Тука нали не ти спират коментарите пиши си ги. Пък ако държиш да пишеш там, що се оплакваш тука?

додо
додо
24.11.2012 20:15 20:15

От РИО на МОН ще потулят случая.Абе , Вие от Хасково инфо защо защитавате този педофил, или се слагате на ГЕРБ – лизачи такива.

Back to top button