Хасково

Пенсионерка остана без доходи заради запор по дълг на починалата й дъщеря

Баба Златка70-годишна жена от хасковското село Александрово остана без доходи, след като частен съдебен изпълнител запорира парите й по искане на водното дружество в Стара Загора.

Златка Пенева изплаща дълг за вода от около 1 400 лева на дъщеря си, която починала от рак. Частният събеден изпълнител Кръстьо Ангелов е запорирал сметките й. Заради това всеки месец НОИ удържа по 140 лева от пенсията на жената. Отделно от това с писмо до банката, където се превежда пенсията, Ангелов иска запорът да бъде по 50 лева месечно. Това на практика е намаляване на запора по молба на самата Златка Пенева.

Оказва се обаче, че така от пенсията на жената, която е 420 лева, се удържат общо 190 лева. В същото време преди налагането на запора тя има теглен кредит, вноската по който е 208 лева. След всички удръжки последните два месеца жената получава по 22 лева, с които трябва да преживява.

От кантората на частния съдебен изпълнител не пожелаха да разговарят с журналисти, тъй като те не били страна по делото и затвориха телефона без да обяснят защо парите се удържат едновременно от НОИ и от банката.

В случай на споразумение, каквото в случая има, би трябвало съдия-изпълнителят да изпрати писмо до НОИ да спре удръжките, коментираха юристи. По закон гражданите са защитени да не им се удържат всички доходи, обясни пред Haskovo.info друг съдебен изпълнител, потърсен за коментар. Никой обаче не се интересува дали длъжникът има да изплаща кредити, дори и те да са сключени по-рано.

Така излиза, че не е незаконно Златка Пенева да остане без доходи заради дълга на починалата си дъщеря. А как тя ще преживява в следващите месеци докато изплати дълга не е ясно.

Видео Още вижте във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
25.11.2012 2:34 2:34

Не знам какъв изрод трябва да си, за да бъдеш частен съдебен изпълнител и да мъчиш хората. Горката жена е цялата в сълзи. Даже и да дължи пари, не мисля, че трябва да се постъпва така с хората. Като й взима веднъж, защо взима и втори път. Сигурен съм, че самата тя не е наясно за какво става въпрос, а никой от офиса на съдията не се е и опитал да й обясни или пък да разбере дали ще има с какво да живее.

sitizen
sitizen
25.11.2012 13:22 13:22

Защо става така ли? Защото поради наложения запор пенсията се удържа от НОИ, откъдето ги пускат по сметката на съдебния изпълнител. И понеже той „много работа върши“ си слага и 50 лв такса за хонорар. Мамицата му и обирник мръсен!!!!!

Анонимен
Анонимен
19.09.2020 16:42 16:42

Това са изроди само им дай да запорират пенсии и то инвалидни.

Back to top button