Хасково

170 сирийци има в двата центъра в Хасковско

СирияВ България все още не може да се говори за бежанска вълна от Сирия. В момента в центровете край Свиленград и Любимец са настанени общо 520 чужденци. От тях сирийците са 170, това съобщи на среща с Асоциацията на Свободна Сирия областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Днес от асоциацията проведоха срещи с местните власти в Хасковска област и с неправителствени организации, за да обсъдят варианти на координация при нужда от хуманитарна помощ.

Сред гостите на срещата бяха и семейство Набил и Хабра ал Габри заедно с трите си деца, които са в България от 7 месеца. За да стигнат до тук са изминали хиляди километри. Казват, че бягат от куршумите и съветват сънародниците си да постъпят като тях, защото в родината си не са знаели „кога ще умрат“.

Сирия

Семейство Ал Габри

В Сирия Набил е бил търговски представител. След началото на революцията семейството взело решение да напусне родината си. Потърсихме сигурно убежище и се спряхме на България. Не сме имали съмнение, че трябва да дойдем тук, казва той. Съпругата му допълва, че в Сирия синът им отказал да ходи на училище от страх.

Пътят до България е струвал на семейството 17 000 евро. Платили са ги на трафикант, който да ги прекара през Турция. Наричат каналджиите „търговци на войната“.

Набил, Хабра и трите им деца вече са преминали процедурата за статут на бежанци. Надяват се да бъдат одобрени, но сирийците, получаващи убежище у нас не са много. А от Асоциацията на Свободна Сирия се надяват българите да ги приемат като нормални хора.

Видео Вижте историята на сирийското семейство

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button