Хасково

6 случая на Q-треска в региона, заболяването бележи ръст

Image Заболелите от Q-треска в Хасковска област през последните 7 години бележат ръст. До 31 октомври тази година регистрираните случаи са 6, докато до 2010 година болните са били единици. Това отчете днес директорът „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Снежана Иванова.

Проучването е направено в рамките на проект „Епидемиологична карта на региона на Мрежата“, който се осъществява по програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2013“. Стойността на проекта е 293 495 евро, а партньори по него са гръцката област Източна Македония и Тракия, Областните администрации в Хасково и Смолян.

Целта е да бъде направена епидемиологична карта на граничните райони, за да се представят демографските промени при 4 заболявания – Q-треска, бруцелоза, туберкулоза и СПИН от 1990 година досега. Идеята е да се обогати съществуващата в момента база от данни и да се повиши информираността на населението.

Освен при Q-треската, друго разпространено в нашата област заболяване през последните години е бруцелозата, при която заразяването е свързано най-често с консумация на продукти от животински произход. След дълго затишие бум на болестта бе регистриран през 2007-ма година, когато заболяха 50 души. Първият случай на бруцелоза бе регистриран в любимешкото село Вълче поле. Това наложи изследване на над 90 000 животни, 403 от тях бяха с положителни проби, припомни д-р Иванова. През 2008-ма година заболелите хора бяха 11. Оттогава досега няма регистрирани случаи на бруцелоза.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button