Хасково

В най-скоро време подписват договора за депото в Гарваново

Нона Караджова (вляво)Договорът за разширяването и модернизирането на сметището в хасковското село Гарваново ще бъде подписан в най-кратни срокове. Това съобщи в Хасково днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя обясни, че до реализирането на проекта се е стигнало много трудно. В началото на 2009-та министерството е одобрило за финансиране 23 проекта като хасковската система не е била сред тях. В края на 2011-та обаче община Хасково е подала молба да бъдат включени в списъка за финансиране. „Изпълнихме този ангажимент и убедихме комисията за наблюдение, в която членуват близо 60 души“, коментира Нона Караджова. Така администрацията подава своя проект и минава през цялата процедура по кандидатстване.

През август тази година обаче в министерството получили писмо от кмета Георги Иванов, в което се казва, че община Минерални бани не желае да се включи в проекта. На сесия местните общински съветници не дали съгласие Минерални бани да кандидатства по проекта за изграждане на депото в Гарваново в партньорство с Хасково и Димитровград.

Това на практика проваля проекта. Тогава от МОСВ отправят две покани към кметовете за срещи. „Разговаряхме с депутатите от ГЕРБ. Последваха 3 срещи с кмета на Минерални бани и го убедихме„, допълни още министърът на околната среда и водите. Така преди две седмици Общински съвет – Минерални бани разглежда отново докладната и подкрепя единодушно предложението да си партнира с Хасково и Димитровград при изграждането на модерното депо в Гарваново.

„Веднага след като решението влезе в сила ще поканим кметовете да подпишат договора, обеща министър Караджова.

Haskovo.info припомня, че на регионалното депо за твърди битови отпадъци в Гарваново ще бъде изградена нова първа клетка на съседен на депото терен, сепарираща инсталация, инсталация за компостиране на „зелени отпадъци“ и пречиствателна станция. Проектът е на стойност 28 млн. лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button